05.03.2018

Кошти у «проблемному» банку: коли настає «безнадійність»

Лист ДФСУ від 24.01.18 р. № 269/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У листі, що коментується, фіскали стверджують: кошти, що знаходяться на поточному рахунку банку, можуть бути визнані безнадійною заборгованістю в разі наявності документів про припинення банку-боржника як юрособи у зв’язку із його ліквідацією.

Безнадійною вважається, зокрема, заборгованість суб’єктів господарювання, визнаних банкрутами у встановленому законом порядку або припинених як юрособи у зв’язку з їх ліквідацією (п.п. «з» п.п. 14.1.11 ПКУ). При цьому контролери уточнюють: припинення юрособи має підтверджуватись записом у Єдиному державному реєстрі (далі — ЄДР) про держреєстрацію припинення юрособи.

Нагадують вони й норми ч. 4 ст. 13 Закону України від 15.05.03 р. № 755-IV: підставою для зняття, зокрема юрособи, з обліку в органах державної статистики, державної фіскальної служби, пенсійного фонду та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства є відомості з ЄДР про держреєстрацію припинення такої юрособи.

Від себе додамо: передача відомостей про проведення такої реєстраційної дії має відбуватись того ж дня.

Прояснимо ще два моменти.

1. Якихось підтвердних документів про ліквідацію банку платнику у себе мати не потрібно, достатньо володіти інформацією про внесення запису до ЄДР (що водночас відзначають і самі податківці).

2. Стосовно «податковоприбуткового» оподаткування. Тут одного процитованого контролерами п.п. 134.1.1 ПКУ мало. Адже в обліку можливі нюанси залежно від ситуацій. Зокрема: чи створювався підприємством резерв сумнівних боргів, чи проводиться взагалі коригування фінрезультату до оподаткування, чи вживались заходи стягнення.

Більш детально аналогічна ситуація розглядалась нами у статті «Банк збанкрутів: облікові наслідки у клієнта-юрособи» // «БТ», 2016, № 24.