12.03.2018

Електронна касова книга

Яким чином підприємство веде касову книгу в електронному вигляді?

Установи/підприємства мають право вести касову книгу в електронній* формі, яка за формою і змістом повинна відтворювати форму й зміст касової книги в паперовому вигляді (п. 41 Положення № 148**).

* Див. статтю «Касова книга в електронному вигляді: ведемо, друкуємо і зберігаємо правильно» // «БТ», 2017, № 40.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148

Відповідно до п. 5 та 6 Пояснення до заповнення додатка 5 до Положення № 148 записи в касовій книзі здійснюються на підставі інформації з касових документів. Сторінки касової книги нумеруються автоматично в порядку зростання з початку року або з початку книги за новою формою (див. вище).

При веденні касової книги в електронному вигляді роздруковується кожна з двох частин аркуша касової книги «Вкладний аркуш касової книги» і «Звіт касира».

Якщо вкладний аркуш друкують в кінці місяця, то автоматично роздруковується загальна кількість аркушів касової книги за цей місяць, а в разі роздрукування в кінці року — їх кількість за рік.

Після роздрукування аркушів касової книги касир перевіряє правильність їх складання, підписує і передає «Звіт касира» разом з відповідними касовими документами до бухгалтерії під підпис у вкладному аркуші.

Протягом року «Вкладний аркуш касової книги» зберігається касиром окремо за кожний місяць. Після закінчення року (або залежно від потреби) їх формують в підшивки в хронологічному порядку. Загальна кількість аркушів за рік засвідчується підписами керівника й головного бухгалтера, а підшивки формуються в книгу.

Після закінчення року касова книга на електронних носіях передається для зберігання.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.15