26.03.2018

Торгівля алкоголем з «пивною» ліцензією: коли можна

Чи має право СГ за наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі пивом здійснювати продаж інших алкогольних напоїв?

Пиво — насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 % об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203 (п.п. 14.1.144 ПКУ, абз. 9 ст. 1 Закону № 481*).

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Отже, пиво відноситься до алконапоїв, а відповідно до ч. 14 ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алконапоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання за наявності у них ліцензії**.

** Зазначене не стосується безалкогольного пива, яке належить до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202.

Фіскали нагадують: місце торгівлі — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні за місцем його фактичного розташування, для пива — без обмеження площі, для інших алконапоїв — торговельною площею не менше ніж 20 м2, обладнане РРО.

Висновок: чинним законодавством не передбачено отримання окремих ліцензій на роздрібну торгівлю пивом та іншими алконапоями. Ліцензія на роздрібну торгівлю алконапоями надає право здійснювати діяльність з реалізації алкоголю за визначеним місцем торгівлі. Суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на продаж пива у місці торгівлі площею менше ніж 20 м2, не має права здійснювати продаж інших алконапоїв у такому місці торгівлі***.

*** Це підтверджує нашу думку в статті «Пивні реалії, або Реалізація пива по-новому» // «БТ», 2015, № 30.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 115.03