Теми статей
Обрати теми

Пивні реалії, або Реалізація пива по-новому

Сергій ДЕЦЮРА, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
Уже майже місяць минув з того часу, як пиво стало алкогольним напоєм. Торговці таким товаром потихеньку втягуються у нові правила роботи (про них ми писали у «БТ», 2015, № 23, с. 16). При цьому у них попутно виникають різні проблеми. Про деякі з них поговоримо зараз.

Роздрібні ліцензії на пиво і алкоголь — різні ліцензії?

Щоб торгувати пивом уроздріб, з 01.07.15 р. потрібно отримати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями ( ч. 12 ст. 15 Закону № 481).

Якщо суб’єкт господарювання вже має ліцензію на роздрібний продаж на інші алкогольні напої, то окремої ліцензії на продаж пива йому отримувати не потрібно. Про це контролери зазначили у категорії 115.03 ЗІР ДФСУ. Річ у тім, що правила отримання такої ліцензії, як і її форма та юридична сила, однакові для всіх алкогольних напоїв, зокрема й для пива.

Із цього випливає цілком логічний висновок: ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями є дозвільним документом (ліцензією)
на роздрібну торгівлю пивом.

Водночас виникає інше запитання: чи є ліцензія на роздрібну торгівлю пивом дозвільним документом (ліцензією) на роздрібну торгівлю іншими алкогольними напоями?

Запитання слушне, оскільки коли ви вже витратили кошти на придбання ліцензії на торгівлю пивом, то чому не скористатися цією ліцензією і не розширити асортимент своїх алкогольних товарів?

Відповідь на це запитання торговців не така однозначна, як на попереднє.

Ліцензія на реалізацію пива не гарантує право торгувати іншими алкогольними напоями. Пов’язано це з тим, що для торгівлі алкогольними напоями не достатньо просто мати ліцензію на реалізацію таких напоїв. Потрібно дотримуватися й інших вимог. Такі вимоги на торгівлю пивом суттєво відрізняються від вимог для торгівлі більш міцними алкогольними напоями.

Так, реалізовувати алкогольні напої, у тому числі на розлив, слід у торговельних приміщеннях (будівлях) торговельною площею не менше 20 м2, обладнаних РРО (незалежно від їх кількості) або де є КОРО (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів ( ст. 1 Закону № 481).

Що ж стосується пива, то його можна реалізувати в місцях торгівлі, для яких не встановлено обмежень щодо площі, тобто в невеликих палатках, кіосках, ларьках, тощо. Алкогольні напої, як ви розумієте, в таких приміщеннях реалізовувати заборонено.

Тому якщо ви маєте ліцензію на торгівлю пивом, то реалізовувати інші алкогольні напої ви маєте право. Але якщо місце торгівлі не відповідає вказаним вище вимогам (його площа менша 20 м2), то алкоголем у такій точці (крім пива) торгувати не можна (лист ДФСУ від 19.06.15 р. № 22173/7/99-99-21-02-17 // «БТ», 2015, № 27, с. 5).

Контролери наполягають: для того щоб можна було проконтролювати, якими саме алкогольними напоями має на меті торгувати суб’єкт господарювання, на лицьовому боці ліцензії контролери будуть вказувати «пиво». Про те, що на ліцензії зазначається вид товарів (алкогольні напої чи тютюнові вироби), на право реалізації яких її видано, прямо вказано у Порядку № 493. Водночас така помітка ніяк не вплине на юридичну силу ліцензії і не забороняє торгувати іншими алкогольними напоями, але за умови, що ви дотримуєтесь вимог, установлених для місць торгівлі (їх площа не менша 20 м2).

Обережно! Якщо ви торгуватимете іншим алкоголем за ліцензією,
виданою на торгівлю пивом, з місць торгівлі, пристосованих тільки для торгівлі пивом, то на вас можуть накласти штраф у сумі 6800 грн. за продаж алкогольних напоїв у не визначених для цього місцях торгівлі ( ст. 17 Закону № 481).

Нове місце продажу — нова ліцензія

Зроблені вище висновки справедливі для тих випадків, коли місце торгівлі пивом і місце торгівлі іншими алкогольними напоями збігаються, тобто всі алкогольні напої реалізуються через один внесений до ліцензії РРО.

Якщо ж пивом суб’єкт господарювання збирається торгувати в іншому торговельному місці, ніж інші алкогольні напої, на які отримано ліцензію (наприклад, ви збираєтесь відкрити пивний кіоск, а алкогольними напоями торгуєте через магазин), то наявність «старої» ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (на торгівлю через магазин) вам не допоможе.

Справа в тому, що ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями видається на окреме місце торгівлі. Про це прямо говориться у ст. 15 Закону № 481, де вказано, що у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік ЕККА та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери КОРО, які знаходяться у місці торгівлі.

Тому якщо ви збираєтесь торгувати пивом в іншому місці торгівлі (кіоск, ларьок, палатка, тощо), ніж інші алкогольні напої, на торгівлю якими у вас уже є ліцензія на роздрібну торгівлю, то вам слід отримати окрему ліцензію на торгівлю. Правила її отримання шукайте у «БТ», 2015, № 23, с. 16. При її отриманні вам слід буде сплатити ліцензійний платіж у розмірі:

- у містах — 8000 грн. на кожний окремий, зазначений у ліцензії РРО (КОРО), що знаходиться у місці торгівлі;

- на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, — 500 грн. на кожний РРО (КОРО).

Межа між роздрібним і оптовим продажем пива

Під реалізацією алкогольних напоїв, зокрема пива, уроздріб розуміють діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків ( ст. 1 Закону № 481).

Часто виникає запитання: чи вважається роздрібною торгівлею продаж пива іншим суб’єктам господарювання?

Відповідь на це запитання нещодавно надали контролери у категорії 115.03 ЗІР ДФСУ. Вони постановили: якщо, маючи лише ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, ви продали іншому суб’єкту господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, алкогольні напої і він їх використовує особисто і не перепродає, то тут жодного порушення немає. І всі живуть далі без турбот.

Водночас якщо ви реалізували алкогольні напої іншому суб’єкту господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі і який збирається їх реалізовувати, то вас мають оштрафувати як за здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями без наявності відповідної ліцензії (200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн.).

Податківці вважають: оскільки продавці не можуть знати цілей використання придбаних у них алкогольних напоїв (у тому числі і пива), то притягати їх до відповідальності будуть тільки за наявності беззаперечних доказів того, що продані алкогольні напої покупець явно придбавав для перепродажу. Таким доказом, на думку податківців, є оформлення документів на постачання алкогольних напоїв для подальшої реалізації: видаткові накладні, податкові накладні, а також товарно-транспортні накладні встановленого зразка № 1-ТН /алкогольні напої /.

Якщо ж ви реалізували алкогольні напої, лише оформивши операцію через РРО, то не переймайтеся. У цьому випадку незалежно від того, куди будуть використані алкогольні напої покупцем, ніхто вас до відповідальності не притягне.

Висновки податківців доволі логічні і обґрунтовані. Річ у тім, що мало яке підприємство буде купувати алкоголь (у тому числі й пиво) уроздріб для перепродажу, оскільки в цьому випадку він сплатить два рази роздрібний акциз (при купівлі і подальшому продажу) і тим самим збільшить вартість свого і так не дешевого товару ще більше ніж на 5 %.

Документи статті

Закон № 481 — Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Порядок № 493 — Тимчасовий порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту, оптової торгівлі спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, затверджений постановою КМУ від 13.05.96 р. № 493.

Теги пиво
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі