07.05.2018

Мінфін оновив ПДВ-звітність: готуємося до інвентаризації незареєстрованих ПН/РК

Наказ Мінфіну від 23.03.18 р. № 381 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року № 21»

Мінфін вніс зміни до форми трьох додатків до ПДВ-декларації: Д1, Д5 і ДС9. Сьогодні тезово розглянемо суть нововведень, а детальний аналіз проведемо в одному з наступних номерів.

Додаток Д5. Розділ I доповнений двома новими таблицями:

таблиця 1.1 призначена для відомостей про суми ПДВ, зазначені в податкових накладних (ПН), які не зареєстровані в ЄРПН, але включені до податкових зобов’язань (ПЗ) за звітний період;

таблиця 1.2 — для відомостей про суми ПДВ у ПН, складених з 01.07.15 р. і не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання ПДВ-декларації, але включених до ПЗ за минулі звітні періоди.

Додаток Д1. Тут також збільшення:

таблиця 1.1 призначена для розрахунків коригування (РК), які збільшують ПЗ звітного періоду і складені в такому звітному періоді, але не зареєстровані в ЄРПН;

таблиця 1.2 — для РК, які збільшили ПЗ попередніх звітних періодів, складені з 01.07.15 р. і незареєстровані в ЄРПН.

Увага! Відомості до таблиці 1.2 додатка Д1 і таблиці 1.2 додатків Д5 будуть внесені одноразово за звітний період, за який уперше подається оновлена ПДВ-декларація. Тобто потрібно провести інвентаризацію таких ПН/РК.

Додаток ДС9. Тут два важливі моменти:

• у шапці додано поле «Дата включення до Реєстру одержувачів бюджетної дотації»;

• підкоригована таблиця 1. Тепер вона складається всього з 2 рядків, в яких зазначається обсяг «дотаційних» постачань і сума ПДВ-зобов’язань за ними. Дані беруться з «дотаційних» ПН за відповідний звітний період, зареєстрованих в ЄРПН.

Наказ набуває чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування.