21.05.2018

Ритмічні постачання до різних магазинів: чи буде зведена податкова накладна

Лист ДФСУ від 20.04.18 р. № 1770/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Нагадаємо: ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцеві два та більше разів на місяць (п. 19 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307).

Якщо платник ПДВ здійснює такі постачання товарів/послуг, він отримує невеликий бонус — право складати зведені податкові накладні (ПН) (п. 201.4 ПКУ):

• покупцям — платникам ПДВ — не пізніше за останній день місяця, в якому здійснені такі постачання, на кожного платника податків, для якого постачання мають ритмічний характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платникові протягом місяця;

• покупцям — неплатникам ПДВ — не пізніше за останній день місяця, в якому здійснені ритмічні постачання, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають ритмічний характер протягом місяця.

У фіскалів запитали: чи вважатимуться ритмічними постачання, якщо товар постачається більше двох разів на місяць, але в різні магазини покупця?

У листі, що коментується, податківці доходять висновку: якщо платник ПДВ здійснює постачання товарів більш ніж два рази на місяць покупцеві, то незалежно від того, доставляється цей товар в один або в різні магазини такого покупця, він може скласти зведену ПН з урахуванням усіх поставлених до таких магазинів товарів протягом одного місяця.

Але попереджають: платник ПДВ самостійно визначає товари/ послуги, постачання яких мають безперервний або ритмічний характер, виходячи з умов договору.

Адже частина друга ст. 367 ГКУ дозволяє суб’єктам господарювання встановлювати терміни постачання саме в договорі з урахуванням необхідності ритмічного і безперебійного забезпечення споживачів товарами.

У договорі може бути зафіксована і періодичність виписування зведених ПН.