21.05.2018

Сільгоспбудівлі фізособи: чи буде «нерухомий» податок?

Чи є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість), будівлі, споруди, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності, якщо вони на праві власності належать фізичній особі?

Нагадаємо, що фізичні особи є платниками податку на нерухомість (п.п. 266.1.1 ПКУ).

Водночас у п.п. 266.2.2 ПКУ наведено перелік об’єктів, які звільнені від оподаткування цим податком. До них віднесено будівлі, споруди сільгосптоваровиробників, які призначені для використання безпосередньо у сільгоспдіяльності (п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ).

На перший погляд здається, що фізособа, яка має сільгоспбудівлі (наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, птахофабрики, зерносховища, теплиці тощо) і використовує їх у своїй діяльності (виробляє за допомогою них сільгосппродукцію) звільняється від сплати податку на нерухомість.

Однак раніше податківці наполягали, що фізособа, яка має у власності будівлі сільгосппризначення (тобто будівлі що згідно з ДК 018-2000 віднесено до клас 1271 «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства») не має права на таке звільнення. Оскільки не є сільгосптоваровиробником (консультація в категорії 106.02 ЗІР ДФСУ, яка діяла до 04.05.18 р.). Пояснювали вони це тим, що у визначенні терміна «сільгоспвиробник», яке наведене у п.п. 14.1.235 ПКУ, згадуються лише юридичні особи.

Фізособи не підпадають під ці критерії (не є юрособами), а тому контролери відмовляли їм у звільненні від «нерухомого» податку.

З таким підходом ми не погоджувалися*. Річ у тому, що визначення, на яке посилаються податківці, стосується виключно платників єдиного податку групи 4. А тому його не можна було застосовувати при визначенні особи, яка має право на звільнення від сплати податку на нерухомість.

* Див. консультацію «Податок на нерухомість: звітуємо за 2015 рік» // «БТ», 2016, № 6.

У широкому ж розумінні поняття «сільськогосподарський товаровиробник» охоплює і фізосіб. На це вказує ст. 1 Закону України «Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001 — 2004 років» від 18.01.01 р. № 2238-III, в якій передбачено, що сільгосптоваровиробником є як фізична, так і юридична особа, яка займається виробництвом сільгосппродукції, переробкою власновиробленої сільгосппродукції та її реалізацією.

Але чекати на те, що податківці зрозуміють свою помилку, довелося довго. Та все ж нарешті справедливість перемогла. Так, нещодавно контролери змінили гнів на милість. У «свіжій» консультації, яка наведена у категорії 106.02 ЗІР ДФСУ (діє з 04.05.18 р. після скасування старих фіскальних роз’яснень), вони, пославшись на вищезгаданий Закон, зазначили, що сільгосптоваровиробниками можуть бути також і фізособи.

Висновки контролерів гарні. Водночас існує одне «але». Податок на нерухомість фізособам нараховують самі податківці. І не зрозуміло, як вони довідаються про те, що фізособа використовує сільгоспбудівлі саме у сільгоспдіяльності.

Цей нюанс податківці не пояснили. На наш погляд, повідомити про це їх має саме фізособа, якій надходить повідомлення-рішення із нарахованим податком за таку нерухомість. Про те, що фізособи мають право звертатися до податківців з метою уточнення нарахування цього податку, прямо говориться у п.п. 266.7.3 ПКУ. На наш погляд, зробити це можна не чекаючи повідомлення- рішення з нарахованим податком (заздалегідь).

Ще один момент, про який податківці нічого не сказали. Як підтвердити, що фізособа саме займається сільгоспдіяльністю. На наш погляд, фізособам, які є підприємцями, наприклад платниками єдиного податку, зробити це буде просто. Отримайте у податківців витяг з реєстру платників єдиного податку, в якому буде зазначено, що ви займаєтесь сільськогосподарською діяльністю, передбаченою КВЕД, — і звільнення у вас у кишені.