28.05.2018

ДФСУ наполягає: РК до «старих» ПН обов’язково з кодом УКТ ЗЕД

Лист ДФСУ від 12.04.18 р. № 1545/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Нагадаємо: до 01.01.17 р. код УКТ ЗЕД був обов’язковим реквізитом тільки тих податкових накладних (ПН), якими оформлялося постачання імпортних або підакцизних товарів. Починаючи з 01.01.17 р. код УКТ ЗЕД став обов’язковим реквізитом для усіх без винятку ПН, складених на постачання товарів, а для послуг цю функцію став виконувати код таких послуг згідно з ДКПП.

Отже, виникла ситуація, коли до 01.01.17 р. було складено (і зареєстровано у ЄРПН) ПН, у якій не зазначено код УКТ ЗЕД. Якщо зараз виникає необхідність скласти до такої ПН розрахунок коригування (РК), то постає запитання: чи потрібно у такому РК зазначати код УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП?

У листі, що коментується, фіскали впевнено заявляють: потрібно. Тобто, на думку контролерів, у РК у цьому випадку будуть зазначатися реквізити, яких немає у ПН, до якої РК складається. Зазначений висновок не є принципово новим.

Однак наскільки на практиці можна застосувати зазначений висновок фіскалів? Численні звернення наших читачів свідчать, що деякий час на практиці він не працював. «Мудра» методологія ЄРПН вимагала, аби в РК рядок ПН, яка коригується, зазначався у точній відповідності до того, як він зазначався у самій ПН. Однак останні звернення свідчать, що методологію ЄРПН, ймовірно, таки підправили. Станом на початок травня 2018 року ЄРПН пропускав на реєстрацію РК з кодом УКТ ЗЕД до ПН, у яких код УКТ ЗЕД зазначено не було.

Тож РК, складені після 01.01.17 р. повинні обов’язково містити код УКТ ЗЕД.

Бо ж якщо код УКТ ЗЕД (або код послуги згідно з ДКПП) не зазначити — РК не зареєструє з іншої причини. ЄРПН у цьому випадку починає «лаятися» і вимагати, аби графа 3.1 або графа 3.3 обов’язково була заповнена. Оскільки наразі зазначений реквізит є обов’язковим для заповнення.