№22

Бухгалтерський тиждень, травень, 2018/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Житлові субсидії: нові правила призначення Постанова Кабміну від 27.04.18 р. № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022»
  • Уцінка запасів: чи потрібно нараховувати ПДВ-зобов’язання? Лист ДФСУ від 16.04.18 р. № 1600/6/99-99-15-03-02/ІПК
  • Купівля заарештованого майна на електронних торгах: податковому кредиту не бути? Лист ДФСУ від 07.05.18 р. № 2035/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • ДФСУ наполягає: РК до «старих» ПН обов’язково з кодом УКТ ЗЕД Лист ДФСУ від 12.04.18 р. № 1545/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Штрафний момент: помилка в сумі індексації Лист Держпраці від 07.05.18 р. № 3570/4.1/4.1-ДП-18
  • Заповнення первинних документів: ступінь деталізації законодавством не встановлено Постанова ВСУ від 04.04.18 р. у справі № 810/4751/13-а
  • Правила оновлення плану перевірок Мінфін виклав у новій редакції Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.
  • Повернення надміру сплаченого ПДВ Мінфін уніс зміни до Порядку повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 15.12.15 р. № 1146.
  • Зміна даних про платника ЄСВ Мінфін підкоригував Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  • Повідомлення про форвардний або ф’ючерсний контракт На сьогодні у разі здійснення контрольованих операцій за форвардним або ф’ючерсним контрактом порівняння цін має проводитися на підставі інформації про форвардні або ф’ючерсні ціни на дату, найближчу до дати укладення відповідних контрактів (пп. 39.2.1.3 та 39.3.3.3 ПКУ).
  • Календар тижня
  • Експортуємо товари дешевше 150 євро: особливості оформлення та обліку У попередньому номері (див. «БТ», 2018, № 21) ми обговорили з вами особливості бухобліку та оподаткування безкоштовного експорту зразків товарів. Ось тільки частенько вартість таких зразків не дотягує до 150 євро (навіть у загальному підсумку). Як бути тоді? Скажемо відразу, у таких дешевих товарів є свої особливості як митного оформлення, так і обліку. Тому в сьогоднішній статті приділимо увагу саме їм.
  • Шини для машини: експлуатація Шини для автомобіля — це як взуття для людини. Будь-який автолюбитель чудово розуміє, що наявність у одного автомобіля як мінімум двох комплектів (зимового і літнього) якісного «взуття» — це зовсім не «модний вирок», а сувора необхідність. Адже у тому числі від стану автомобільних шин залежить безпека руху на дорогах. Тому питання придбання, обліку і своєчасного списання автомобільних шин має бути «на висоті». А зараз розповімо, що треба знати бухгалтеру про експлуатацію шин.
  • «Життя» автошин в обліку підприємства Основне, що потрібно знати бухгалтерові про експлуатацію автошин, уже сказано (див. с. 16), тому в цій статті піде мова лише про їх бухгалтерський і податковий облік. Бухгалтерський і податковий облік автомобільних шин має свої особливості. А враховуючи, що нині податковий облік повністю орієнтований на облік бухгалтерський, то розпочнемо нашу розмову з останнього — тобто з бухобліку автомобільних шин.
  • Якщо не вдається зареєструвати РК Усіх складнощів, з якими щодня стикаються платники при реєстрації розрахунків коригування (РК), і не перелічиш: то в номенклатурі ненавмисно виявляється зайвий пропуск, то в якійсь із порожніх комірок сховається невидимий нуль… І все — РК у ЄРПН не реєструються. Але такі недоліки нехай важко, але виправити можна. А якщо причину відмови в реєстрації усунути неможливо? Давайте розберемо одну з таких ситуацій.
  • Календар бухгалтера на червень 2018 року
  • Рентна плата за спецводокористування: ти звільнення бачиш? Ні. А воно є... З початку 2018 року платниками рентної плати за спеціальне використання води залишились тільки первинні водокористувачі. Тому, здавалося, проблем із розрахунком цього податку вже не повинно виникати. Але, на жаль, як свідчать звернення наших читачів, контролери вирішили компенсувати втрату частини платників шляхом розширення бази для стягнення цього виду ренти. Проблеми, в основному, стосуються можливості отримати звільнення від сплати цього виду рентної плати. Чому так сталося і як їх вирішити, поговоримо далі.
  • Путівка працівникові від підприємства Підприємство планує надати працівникові путівку на відпочинок. При виконанні яких умов вартість такої путівки не оподатковуватиметься ПДФО? Як слід оформити надання такої путівки, щоб за нею спрацювали «визвольні» норми ПКУ? Як відобразити у формі № 1ДФ отриманий дохід як вартість путівки, якщо вона буде надана для сімейного відпочинку? Відповіді на усі запитання — у цій статті.
  • Нецільова благодійна допомога: якщо помер родич працівника Співробітникові підприємства видається грошова матеріальна допомога на поховання родича за кошт підприємства. Як оформити таку виплату? Чи потрібно оподатковувати суму матдопомоги ПДФО, ВЗ і ЄСВ? З якою ознакою доходу зазначати її у формі № 1ДФ?
  • Перевірки Держпраці: припис виконали, чи буде адмінштраф? Якщо вас перевіряють трударі і знаходять порушення, то не обов’язково справа закінчується штрафами. Порядок № 295* передбачає, що в певних випадках інспектор праці може обмежитися приписом. Але тут «виліз» нюанс.
  • Дохід посередника і «мінусові» записи в Книзі єдиноподатника: не без фантазії податківців Книга обліку доходів — найважливіший обліковий документ підприємця. Тому запитання щодо її заповнення є завжди. Розповімо єдиноподатникам-посередникам, чим для них може обернутися відсутність запису про «транзитні» суми в Книзі обліку? Чи завжди це небезпечно? І якщо ці суми до Книги записати, як від них потім позбутися? Крім того, з’ясуємо, чи можна проводити виправлення та повернення грошей у безприбуткові дні. Приєднуйтеся.
  • Нестандартні записи в Книзі ФОП-загальносистемника Продовжуємо розбиратися із заповненням Книги обліку доходів і витрат. Розглянемо запитання від загальносистемника: чи можна йому записувати до Книги витрати, якщо в цей день у нього не було доходу? Чи не виникне проблем, якщо в безприбутковий день він виправить помилку або поверне аванс покупцеві у зв’язку з розірванням договору? І як бути, якщо податківці просять на перевірку Книгу, а в ній — багато помарок? Розбираємося!
  • Недоплату за уточненкою перерахували із запізненням Платник ПДВ виявив помилку у ПДВ-декларації. Щоб її виправити, він заповнив і подав уточнюючий розрахунок (УР), в якому донарахував податкові зобов’язання (ПЗ) і суму «самоштрафу». Ось тільки сплатив їх через два дні після подання УР. Які штрафні санкції можуть нарахувати контролери?
  • Якщо зайва ПН заблокована, зареєструвати РК до неї вийде Помилкову (зайву) податкову накладну (ПН) заблокували. Чи можна (або чи потрібно) до такої зайвої ПН виписати розрахунок коригування (РК) і зареєструвати його в ЄРПН?
  • Хрінова настоянка: яка алколіцензія має бути у ресторану? Ресторан планує готувати відвідувачам хріновуху, настоюючи горілку на хріні. Чи треба до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями придбати ще одну — на їх виробництво?
  • Інвентаризаційні надлишки основних засобів — дохід єдиноподатника Чи включається до складу доходу юрособи — платника єдиного податку (ЄП) вартість необлікованих основних засобів (ОЗ), що виявлені за результатами інвентаризації?
  • Передали свердловину в оренду: хто платить ренту за воду Підприємство має на своїй земельній ділянці артезіанську свердловину. Воду з такої свердловини воно не добуває. Її передано в оренду іншому суб’єкту господарювання. Хто в такому випадку має сплачувати рентну плату за спеціальне використання води?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі