05.11.2018

Нові форми податкової накладної та розрахунку коригування

Наказ Мінфіну від 17.09.18 р. № 763 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307»

Розпочнемо з найбільш хвилюючого моменту: нові форми податкової накладної (ПН) і розрахунку коригування кількісних та вартісних показників (РК) потрібно буде застосовувати лише тоді, коли набуде чинності основна частина наказу*, що коментується. А саме — з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опублікований). Одночасно набудуть чинності зміни у Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому (разом з попередніми формами ПН і РК) наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 (далі — Порядок № 1307).

* Про зміни, які повинні набути чинності з 01.01.20 р., поговоримо пізніше.

У формах ПН і РК є три важливі зміни.

1. У реквізитах постачальника (продавця) та одержувача (покупця) разом з індивідуальним податковим номером (ІПН) потрібно буде зазначати «податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта».

Не лякайтеся. Згідно з п. 2.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588, податковим номером є:

• код згідно з ЄДРПОУ — для юросіб;

• реєстраційний номер облікової картки платника податків (той же ІПН) — для фізичних осіб (крім підприємців — «релігійних відмовників»).

Причому укладач ПН (РК) — постачальник цей свій реквізит зобов’язаний заповнювати завжди, а реквізит покупця (див. новий абз. четвертий п. 4 Порядку заповнення) — при постачанні товару/послуги платникові ПДВ і при складанні ПН згідно з п. 10 Порядку № 1307 (тобто на постачання, звільнені від ПДВ згідно з п. 197.2, ст. 211, п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Зрозуміло, цей реквізит не буде заповнюватися в усіх випадках, коли не вимагається заповнювати відомості про одержувача (покупця), а у відповідному реквізиті «індивідуальний податковий номер» ПН (РК) — наводиться умовний ІПН.

2. У табличній частині нової форми ПН (РК) знову з’явиться графа «Сума податку на додану вартість» (у ПН — це гр. 11, у РК — гр. 14). Тобто ПДВ знову виводитиметься за кожним рядком (розділів Б).

Зверніть увагу! Ця графа повинна буде заповнюватися в гривнях з копійками із зазначенням після коми до 6 знака включно (новий п.п. 9 п. 16 Порядку № 1307).

3. У розділі Б форми РК додано нові графи:

• замість колишньої гр. 1 буде дві — 1.1 (для нумерації рядків в самому РК) і 1.2 (для відображення номерів рядків з коригованої ПН або додавання нових рядків у ПН);

• гр. 2 «Причина коригування» розбита на дві — 2.1 «код причини» і 2.2 «№ з/п групи коригування». Умовні коди причин коригування ще повинна оприлюднити на своєму сайті ДФСУ, а розбивати їх на групи в одному РК буде сам платник (див. новий п. 23 Порядку № 1307).

Зверніть увагу на новації в заповненні зведених ПН (п. 11 Порядку № 1307). Тепер у графі «Зведена податкова накладна» потрібно буде зазначати не «безлику» відмітку «Х», а визначений код ознаки:

1 — нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ;

2 — нарахування ПЗ за п. 199.1 ПКУ;

3 — складання зведених ПН «на перевищення мінбази над фактичною ціною» згідно з п. 15 Порядку № 1307 (хоча таку ПН і без того ідентифікує тип причини «15» у відповідному реквізиті, що зазначається згідно з п. 8 Порядку № 1307);

4 — складання зведених «ритмічних» ПН (якщо постачання товарів/послуг, крім операцій за п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, носить безперервний або ритмічний характер) згідно з п. 19 Порядку заповнення (у «ритмічній» ПН на неплатника ПДВ реквізит «податковий номер платника податку…» заповнюватися не буде).

Також у нових пп. 22 і 24 Порядку № 1307 визначено відповідно — як виправляти помилку (що не заважає ідентифікувати операцію) в реквізитах заголовної частини зареєстрованої ПН і як діяти у разі помилкової реєстрації другої («зайвої») ПН на одну й ту ж операцію.