05.11.2018

Книга ФОП у ролі касової

Книга обліку доходів (доходів і витрат)* — бухгалтерською мовою це обліковий регістр фізичної особи — підприємця (ФОП), причому часто — єдиний. Контролери бажають бачити в ній не лише податкову, а й касову інформацію. Чи обов’язково записувати в Книгу повну суму готівкових надходжень, чи тільки ту частину, яка потрапляє до складу доходів? І як не помилитися при цьому з оприбуткуванням готівкової виручки?

* Щоб спростити виклад, назвемо її одним словом — Книга.

Оскільки ФОП-братія досить неоднорідна, одразу ж виокремимо з неї тих, кому буде корисною ця стаття. Ви, певно, знаєте, що з точки зору оприбуткування готівки усіх ФОП можна поділити на дві категорії (п. 11 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, далі — Положення № 148):

безРРОшники — серед них ФОП-загальносистемники, які працюють без розрахункових квитанцій (РК) та РРО на підставі ст. 9 Закону про РРО, а також ФОП-єдинники, які мають РРО-імунітет, наданий їм п. 6 ст. 9 цього Закону спільно з п. 296.10 ПКУ (не продають технічно складні товари**, не перевищили 1 млн грн. єдиноподаткового доходу за календарний рік тощо);

** Їх перелік затверджено постановою КМУ від 16.03.17 р. № 231.

РРОшники (до них віднесемо «РК+КОРОшних***», які працюють на підставі ст. 10 Закону про РРО) — це ті ФОП-загальносистемники, які не вписуються в привілеї ст. 9 Закону про РРО, а також ФОП-єдинники, які втратили РРО-імунітет.

*** КОРО — Книга обліку розрахункових операцій.

Так от, ця стаття призначена для першої категорії, тобто для ФОП-безРРОшників. Оскільки вони оприбутковують готівку в Книзі на підставі товарних чеків (квитанцій).

А от ФОП-РРОшники оприбутковують готівку шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків та їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО / занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. Тож їм описані тут проблеми «до лампочки».

Книга — джерело… чого?

1. Згідно з п. 177.10 ПКУ ФОП-загальносистемники ведуть Книгу (форму і Порядок ведення цієї Книги затверджено наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481), із назви якої видно, що вона призначена для обліку саме доходів і витрат, а не взагалі сум, що надійшли. При цьому п.п. 2 п. 6 Порядку ведення пропонує відображати в гр. 2 Книги «кошти», зокрема, отримані готівкою.

2. ФОП на ЄП груп 1, 2 і 3, не зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести Книгу (форми і Порядки ведення цієї та наступної Книг затверджено наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579) згідно з п.п. 296.1.1 ПКУ. Він же пропонує відображати в ній саме отримані доходи. А ось п.п. 3 п. 6 відповідного Порядку ведення хоче, щоб у гр. 2 Книги показували «отриману суму коштів».

3. Ну і нарешті, доля ФОП на ЄП групи 3, зареєстрованих платниками ПДВ, — вести Книгу згідно з п.п. 296.1.2 ПКУ. Причому у гр. 2 розд. ІІ цієї Книги слід теж зазначати «отриману суму коштів» (див. п.п. 3 п. 6 відповідного Порядку ведення).

Як бачите, хоча ПКУ говорить про облік у Книгах саме доходів, Порядки ведення (за конкретними винятками, про які скажемо пізніше) вимагають записувати до Книг виручку ФОП у повному розмірі. Але чи завжди виручка дорівнює доходу?

Не все отримане є доходом

ПДВ. Дивіться: якщо ФОП зареєстрований платником ПДВ, то до «дохідної» гр. 2 Книги він повинен записувати суму отриманої готівкової виручки без ПДВ. Так йому приписують чинити п. 7 «загальносистемного» та п.п. 2 п. 6 «єдиноподатково-ПДВшного» Порядків ведення. Але… Якщо ФОП запише до згаданої графи Книги отриману як виручку готівку не в повному розмірі, а без отриманої в її складі суми ПДВ, то він ризикує наразитися на п’ятикратний штраф за неоприбуткування відповідно до Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95.

Коротше кажучи, від усіх ФОП — платників ПДВ Порядки ведення вимагають записувати до «дохідної» гр. 2 Книги отриману готівкову виручку без ПДВ. А от Положення № 148 пропонує таким ФОП, але безРРОшникам, записувати її повністю, з ПДВ.

У цьому й полягає головна суперечність, яку нам належить розв’язати.

Але перш ніж пропонувати варіант заповнення Книги безРРОшним ФОП, нагадаємо й інші ситуації, коли до доходу ФОП потрапляє не вся сума коштів, отриманих ним від покупців.

«Роздрібний» акциз. Цей податок у Порядках ведення взагалі не згадується. Водночас у п.п. 177.3.1 ПКУ прописано, що у ФОП-загальносистемника «роздрібний» акциз до доходів не включається. У зв’язку з чим податківці рекомендують не записувати його до гр. 2 відповідної Книги у складі виручки (категорія 104.08 ЗІР ДФСУ). А от у ФОП-єдинника сума «роздрібного» акцизу потрапляє до доходів, оскільки в п. 292.11 ПКУ не прописано інше. Саме так до 01.01.17 р. роз’яснювали податківці в категорії 107.04 ЗІР ДФСУ.

Посередницькі суми. Це ще одне питання, що вже всім обридло. На думку фіскалів, ФОП-загальносистемники повинні включати транзитні суми, що отримуються у межах посередницьких договорів (комісійних, агентських, експедирування тощо), до доходу разом з винагородою (категорія 104.04 ЗІР ДФСУ).

Добре хоча б те, що вони визнають: до доходу ФОП-єдинників потрапить тільки винагорода без транзитних сум (п. 292.4 ПКУ; категорія 107.04 ЗІР ДФСУ).

Але ми не будемо тут заводити читачів у нетрі питань визначення доходів ФОП, а повернемося до нашого головного питання.

Що писати до Книги?

Рецепт тут такий: задля убезпечення від причіпок контролерів (бо штраф за неоприбуткування готівки — згадаймо — п’ятикратний) ФОП-безРРОшникам доцільно записувати до Книги повну суму отриманої готівки.

Так само міркують і податківці. Зокрема, у категорії 107.07 ЗІР ДФСУ та листі ДФСУ від 30.08.18 р. № 3765/З/99-99-13-01-02-14/ІПК вони пропонують ФОП-єдиннику записувати до Книги отриману суму повністю, а до декларації з ЄП — тільки комісійну винагороду.

Причому оскільки ФОП не веде бухоблік і Книга для нього — найважливіший обліковий документ, йому самому корисно навести інформацію в ній з максимально можливим рівнем деталізації.

Тим паче, що запис у Книзі він робить лише за підсумками «результативного» дня. Хоча б для того, щоб уникнути помилок при подальшому складанні податкової звітності, ФОП сам зацікавлений на свіжу пам’ять як зафіксувати повну денну суму виручки, так і «розгорнути» її в розрізі складових: ПДВ, «роздрібний» акциз, дохід — не дохід тощо…

До речі, це корисно не лише для безРРОшних ФОП, для яких НБУ, по суті, перетворив Книгу на касову книгу, а й для усіх інших. І не лише для готівки, а й для безготівкових надходжень.

Важливо: «розгортати» отримані від покупців суми, на нашу думку, слід, так би мовити, у межах «дохідної» гр. 2 Книги. Наприклад, за договорами комісії контролери пропонують використовувати для цього гр. 3 (див. лист ДФСУ від 11.05.18 р. № 2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК). Але при аналогічній «арифметиці» рядка ця рекомендація призначенню гр. 3 абсолютно не відповідає. Адже кошти, передані комітентом комісіонерові для виконання договору, — це аж ніяк не «повернення покупцеві». Тим більше, не «туляться» сюди ПДВ, акциз тощо.

Водночас, як конкретно заповнювати гр. 3 Книги, законодавством не встановлено. Тож ніхто не забороняє вам ані заштовхати дані в одну комірку одного рядка зазначеної графи, ані виділити під один запис за підсумками одного робочого дня кілька рядків гр. 2 Книги. Головне в цьому сенсі — прозорість і наочність. При цьому бажано забезпечити, щоб загальна сума грошових коштів, що надійшли, фігурувала б у Книзі окремим записом (числом). І сума, «очищена» від ПДВ (і «роздрібного» акцизу), — теж. Щоб контролери не чіплялися, що, мовляв, порушено Порядки ведення. А в декларацію піде тільки сума оподатковуваного доходу.

І ще одне. Робіть цю саму гр. 2 ширшою — щоб поміщалися більші числа…