05.11.2018

Понадлімітна виручка в касі

До каси підприємства надійшла виручка від реалізації товарів. Отримана сума перевищує розмір установленого ліміту каси. Чи можна сьогодні не здавати виручку до банку, а завтра спрямувати гроші, що надійшли, на виплату зарплати?

Усі підприємства, що працюють із готівкою, знають — тримати у своїх касах готівкову виручку, що перевищує самостійно встановлений ліміт каси, не можна. Її обов’язково належить здати до банку (п. 15 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, далі — Положення № 148).

Підприємства, на яких установлено звичайний графік змінності та які розташовані в населених пунктах, де є банки, здають наднормативну виручку (готівку) щодня (п. 48 Положення № 148).

Водночас готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона (п. 54 Положення № 148):

• здана до банку в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, не пізніше наступного робочого дня банку;

• надійшла до каси у вихідні та святкові дні та була здана в сумі, що перевищує ліміт, до банку наступного робочого дня банку та підприємства або наступного робочого дня була видана для використання на потреби діяльності підприємства;

видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

Увага: останній варіант саме й підходить під цей випадок. Оскільки виплата зарплати:

• передбачена законодавством (ст. 115 КЗпП, ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР);

• пов’язана з діяльністю підприємства.

Тож підприємство може залишити в касі понадлімітну виручку, якщо наступного дня воно планує спрямувати такі кошти на виплату зарплати.

Тільки попереджаємо: виходячи з формулювання п. 54 Положення № 148, можна зробити висновок про те, що готівкова виручка, отримана до каси, не вважатиметься наднормативною, тільки якщо наступного дня її використано в повному обсязі (або виплачено як зарплату, або здано до банку).

А що робити, якщо на виплату зарплати ви витратили не всю готівкову виручку, що перевищує встановлений ліміт (залишилася ще якась частина)?

Як зазначено в п. 4.4 Методрекомендацій щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни…, затверджених наказом ДПАУ від 23.04.09 р. № 210, готівка, яка перевищила встановлений ліміт каси в день її надходження до каси, не вважається понадлімітною, якщо здана до банку наступного робочого дня банку навіть у сумі меншій, ніж та, яка перевищила ліміт каси в попередній день. Але це за умови використання підприємством залишку коштів (що перевищив ліміт) на потреби, пов’язані з його діяльністю (видані в підзвіт, на зарплату тощо).

Такий же висновок наведено в листі ДПАУ від 06.07.09 р. № 14083/7/23-7017/572 (див. пп. 2.5.31 та 2.5.32).

Інакше кажучи, якщо ви виплатили зарплату за рахунок вчорашньої наднормативної виручки, але частина її все ще залишилася — здайте її до банку або видайте на господарські потреби чи на відрядження. Тобто використайте її «на повну». Тільки у такому разі будуть виконані вимоги п. 54 Положення № 148.

Зауважимо: підприємства мають право зберігати у своїй касі понад установлений ліміт каси, у тому числі, готівку для виплат, що належить до фонду оплати праці та здійснюються за рахунок готівкової виручки (п. 18 Положення № 148).

Проте в цьому випадку ця норма не спрацює. Оскільки готівкові кошти, призначені для виплати зарплати, можна зберігати в касі понад установлений ліміт тільки з дня настання строків цих виплат (у нашому випадку такий строк настане лише наступного дня після отримання наднормативної виручки). А накопичувати готівку понад ліміт до дня початку виплати зарплати не можна (п. 17 Положення № 148).