12.11.2018

Розрахунок коригування до заблокованої податкової накладної

Лист ДФСУ від 25.10.18 р. № 4581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Відразу ж акцентуємо вашу увагу на тому, що в листі, який коментується, говориться не про реєстрацію податкової накладної (ПН) або розрахунку коригування (РК), які вже були складені і направлені на реєстрацію в Єдиний реєстр ПН (ЄРПН), але реєстрація яких була зупинена (їх заблокували). Нагадуємо про це, оскільки ще не вщухли пристрасті з приводу несправедливої позиції податківців: розблоковані ПН/РК слід зареєструвати не пізніше дня їх розблокування. Інакше — штраф (див. консультацію «Розблоковані ПН і штраф за п. 1201.1 ПКУ» // «БТ», 2018, № 42).

Навпаки: у цьому листі йдеться про ситуацію, коли протягом періоду блокування ПН, що коригується, у продавця виникли підстави для складання РК до неї. При цьому, як і у більш ранньому листі ДФСУ від 12.03.18 р. № 955/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, податківці стверджують, що РК до ПН може бути зареєстрований в ЄРПН лише за умови, що початкова ПН вже зареєстрована в ЄРПН. Очевидно, що ця умова — не заборонна норма ПКУ, а лише правило функціонування ЄРПН…

Але при цьому виникає дуже нехороша ситуація.

Податківці абсолютно справедливо помітили, що в ПКУ не передбачено продовження строків реєстрації РК, складених до заблокованих ПН. При цьому штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (п. 1201.1 ПКУ) не застосовуються тільки до заблокованої ПН, а за несвоєчасну реєстрацію РК, складеного до неї, навіть дуже застосовуються!

Виходить, платник ПДВ і радий би зареєструвати РК, складений до заблокованої ПН, але технічно здійснити це він не може. Якщо такий РК він відправить на реєстрацію в ЄРПН, то навіть за наявності достатнього регліміту йому відмовлять.

Виходить, вини платника ПДВ немає, а штраф є…

Якщо в результаті описаної ситуації вас штрафують, то з цим можна (і потрібно) поборотися. Робити це, швидше за все, доведеться в суді. Адже у фіскалів є формальні підстави для застосування цього штрафу. Тому, на жаль, гарантувати позитивний результат не можна.

Звертаємо вашу увагу: у більшості випадків момент виникнення підстав для складання РК до ПН визначається не зовнішніми обставинами (як у ситуації, яку ми згадали спочатку, коли точкою відліку є рішення податківців розблокувати раніше зупинену ПН), а або за рішенням самого постачальника (продавця), або обговорюється з покупцем.

Дивіться: п. 201.10 ПКУ прив’язує закінчення граничного строку реєстрації постачальником ПН і «збільшуючого» РК — до дня їх складання, а реєстрації покупцем «зменшуючого» РК — до дня отримання ним такого РК (зауважимо, що в листі, який коментується, йдеться тільки про «збільшуючий» РК).

При цьому підстави для складання РК перераховані в п. 192.1 ПКУ. Очевидно і те, що події, які відбулися після постачання: зміна вартості (перегляд цін), повернення товарів/послуг або попередніх оплат, а також виправлення помилки, допущеної в коригованій ПН, у більшості ситуацій можуть бути за бажанням постачальника (за узгодженням з покупцем), так би мовити, відкладені на краще. У цій ситуації — до моменту, коли коригована ПН таки буде розблокована. Отже, складання РК теж можна відстрочити.

І тоді вже постачальник складе, так би мовити, штатний РК до ПН, вже зареєстрованоюї в ЄРПН. Й або сам зареєструє такий РК — якщо він «збільшуючий», або направить його покупцеві (щоб його зареєстрував той) — якщо РК «зменшуючий».

При цьому сама реєстраційна процедура відбуватиметься в штатному режимі — без ризику нарватися на штраф за прострочення реєстрації згідно з п. 1201.1 ПКУ, яким зловживають фіскали.