26.11.2018

Номер ПДВ-рахунку не залежить від району реєстрації

Чи змінюється номер рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) при перереєстрації у разі зміни адмінрайону?

Відповідно до п. 5 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569 (далі — Порядок № 569), електронні рахунки платників відкриваються Держказначейством виключно на підставі реєстру платників ПДВ.

У цьому реєстрі зазначаються, зокрема, індивідуальний податковий номер платника та дата реєстрації його платником податку.

Пунктом 7 Порядку № 569 визначено, що електронний рахунок у СЕА ПДВ закривається у разі анулювання реєстрації платника податку.

Новий електронний рахунок у СЕА ПДВ відкривається у разі повторної реєстрації особи платником податку (п. 8 Порядку № 569).

Відповідно до п. 4.1 розд. IV Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.14 № 1130 (далі — Положення № 1130), перереєстрація платника ПДВ проводиться у разі зміни даних про платника ПДВ, зокрема зміни місцезнаходження (місця проживання) платника ПДВ, і якщо зміни не пов’язані із припиненням платника ПДВ, крім випадків, визначених п.п. 1 п. 3.15 розд. III Положення № 1130.

Відповідно до п. 4.2 розд. IV Положення № 1130 у разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а тому при перереєстрації платника ПДВ, пов’язаної зі зміною адміністративного району, статус платника ПДВ зберігається з дати його реєстрації платником ПДВ.

Висновок: у випадку перереєстрації платника ПДВ, пов’язаної зі зміною адміністративного району, номер його рахунку у СЕА ПДВ не змінюється.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17