№48

Бухгалтерський тиждень, листопад, 2018/№ 48 Інші номери журналу ›
  • Копійчане округлення: податківці дотримуються своєї думки Лист ДФСУ від 14.11.18 р. № 4820/6/99-99-14-05-01-15/ІПК
  • Оплата товару через платіжний термінал: у дохід платника ЄП потрапляє вся виручка Лист ДФСУ від 16.10.18 р. № 4435/Д/99-99-13-01-02-14/ІПК
  • Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам за «старими» заявами подавати не потрібно Лист ФСС від 12.11.18 р. № 2.4-38-3513
  • Рахуємо страховий стаж: підказки від ФСС Роз’яснення ФСС у Дніпропетровській області від 12.10.18 р.
  • Мінсоцполітики нагадало про гарантії для військовослужбовців Лист Мінсоцполітики від 21.09.18 р. № 18210/0/2-18/52
  • Кого у 2019 році відвідають держконтролери Державна регуляторна служби України затвердила План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.07 р. № 877-V.
  • Отримуйте ЕЦП у будь-якому відділенні АЦСК ІДД ДФСУ Акредитований центр сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту ДФСУ (АЦСК ІДД ДФСУ) зняв колишні обмеження на отримання електронних довірчих послуг — коли, скажімо, ЕЦП можна було отримати тільки в межах тієї територіальної одиниці (області), де юрособа здійснила свою держреєстрацію. Тепер — у будь-якому представництві АЦСК ІДД ДФСУ.
  • ПДВ-обкладення несупроводжуваних посилок змінять Невблаганно наближається 1 січня 2019 року, з якого повинна набути чинності нова редакція п.п. 196.1.17 ПКУ, що відносить до ПДВ-НЕоб’єктних операцій міжнародні поштові/експрес-посилки, адресовані фізичним особам, вартістю не більше за еквівалент 150 євро кожна — увага! — але тільки перші три протягом одного календарного місяця.
  • Шкідливість праці? Медогляди обов’язкові Оскільки ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII зобов’язує роботодавця за свій рахунок забезпечити проведення, зокрема, періодичних медоглядів працівників, які зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, або які вимагають профвідбору, згідно з Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом МОЗ від 21.05.07 р. № 246, такі роботодавці до 1 грудня повинні подати до управлінь Держпраці заяви на визначення відповідної категорії працівника.
  • Календар тижня
  • Змінено критерії — «рятувальники» від блокування ПН Постановою КМУ від 24.10.18 р. № 936 // «БТ», 2018, № 47 були внесені зміни до «блокувального» Порядку № 117*. Причому ця постанова вже набрала чинності — з 10.11.18 р. Що змінилося? Давайте обговоримо це в сьогоднішній статті.
  • Форми ПН та РК: з грудня реєструють тільки нові З консультації «Нова податкова накладна: детально про новинки» // «БТ», 2018, № 47 вам відомі всі новації, внесені наказом Мінфіну від 17.09.18 р. № 763 як у затверджені наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 форми податкової накладної (ПН) і розрахунку коригування (РК), так і в Порядок заповнення ПН (далі — Порядок № 1307). Сьогодні ще раз акцентуємо увагу на двох найважливіших моментах.
  • Суд вирішив розблокувати ПН: коли фіскали її зареєструють? За заблокованою ПН наше підприємство виграло суд. Рішення суду було винесене у листопаді 2018 року. Протягом якого строку податківці повинні зареєструвати податкову накладну (ПН)?
  • Юридичні нюанси операцій з третіми особами Зазвичай, в уявленні пересічних громадян договір або будь-який інший правочин — це відносини між двома сторонами. Проте в юриспруденції не завжди третій — зайвий. Розглянемо правові основи операцій, у яких з’являється саме такий третій.
  • Ремонтуємо іноземне обладнання в Україні Нерезидент відправив своє обладнання для ремонту в Україну. Як таку операцію відобразити в обліку резидента-виконавця? Розповімо в цій статті.
  • Календар бухгалтера на грудень 2018 року
  • Перепродаж подарункових сертифікатів: облік у дилера Подарункові сертифікати з широким, на будь-який смак, спектром оригінальних пам’ятних подарунків сьогодні пропонують багато торговців*. Утім, ефект можна збільшити, якщо за їх розповсюдження візьметься професіонал — дилер, який чудово знає свою справу! Тим паче, що нині є навіть цілі компанії, які будують свою діяльність на перепродажу подарункових сертифікатів. Тож сьогодні поговоримо про облік подарункових сертифікатів у дилерів-перепродавців.
  • Чи потрібен трудовий договір стажистові? Що таке стажування? Чи можна узяти співробітника на стажування без укладення трудового договору? Як правильно оформити, щоб уникнути претензій перевіряючих? Чи обов’язково оплачувати працю працівника, що перебуває на стажуванні? Як дивляться інспектори Держпраці на стажування, на що звертають увагу при перевірках?
  • У всіх однакова зарплата. Порушення? Підприємство нараховує і виплачує всім працівникам зарплату в однаковому розмірі. Чи є це порушенням трудового законодавства? Відповідь на це запитання залежить від «начинки» зарплати. Пропонуємо розглянути дві ситуації. Перша — коли в усіх працівників однакова зарплата, оскільки у них у всіх однакові оклади. Друга — у всіх працівників однакова зарплата, оскільки є «трудова» доплата до мінзарплати.
  • Нюанси підрахунку пенсійного стажу «спрощених» ФОП Усі ми пам’ятаємо, що наприкінці минулого року «посилили» вимоги до виходу на пенсію. Зокрема, дісталося мінімальному стажу). Давайте поглянемо, що вийшло з точки зору фізичної особи — підприємця (ФОП).
  • Проблеми на сервері ДФСУ — чи буде штраф Чи передбачена відповідальність за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) у зв’язку з технічними проблемами на сервері ДФС?
  • Номер ПДВ-рахунку не залежить від району реєстрації Чи змінюється номер рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) при перереєстрації у разі зміни адмінрайону?
  • Помилка в таблиці 1.1 додатка Д5: а може, не виправляти? У додатку Д5 до декларації з ПДВ за вересень випадково заповнили таблицю 1.1 так, неначе у нас є незареєстровані податкові накладні (ПН). Хоча насправді усі ПН зареєстровані. Чи треба виправляти таку помилку і якщо так, то як це зробити?
  • Власна броварня: скільки ліцензій треба? Підприємство ресторанного бізнесу відкрило при ресторані невеличку броварню (обсяг звареного пива — 2 — 3 тонни на місяць). Пиво використовується виключно для продажу відвідувачам ресторану. Чи потрібна ліцензія для виробництва пива у таких обсягах? Яка відповідальність за відсутність такої ліцензії?
  • Як зберігати Z-звіти в електронному вигляді Що потрібно зробити суб’єкту господарювання, щоб Z-звіт, створений на РРО, зберігався в електронному вигляді?
  • Визначаємо назву посади керівника У Національному класифікаторі України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП) є професійні найменування робіт «Директор (начальник, інший керівник) підприємства» (код КП 1210.1), «Директор (керівник) малого будівельного підприємства» (код КП 1313), «Директор з економіки» (код КП 1231), «Директор комерційний» (код КП 1233). За якими критеріями підприємство належить до малих? Чи може в штатному розписі посада «Директор підприємства» бути зазначена як «Директор»? Чи можна переставляти слова в найменуванні посади, наприклад, «Комерційний директор»?
  • Надрукована заява на відпустку: чи можна прийняти Роботодавець відмовляється приймати заяву на відпустку. Причина відмови — заява надрукована на комп’ютері, а не написана від руки. Чи правий роботодавець? Чи обов’язково писати заяву від руки?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі