26.11.2018

Помилка в таблиці 1.1 додатка Д5: а може, не виправляти?

У додатку Д5 до декларації з ПДВ за вересень випадково заповнили таблицю 1.1 так, неначе у нас є незареєстровані податкові накладні (ПН). Хоча насправді усі ПН зареєстровані. Чи треба виправляти таку помилку і якщо так, то як це зробити?

Таку помилку в таблиці 1.1 додатка Д5, в принципі, можна і не виправляти. Хоча виправити її зовсім не складно. Для цього до декларації за вересень необхідно подати уточнюючий розрахунок (УР) і додати до нього уточнюючий додаток Д5. При цьому дані в графах 4 і 5 УР повністю відповідатимуть рядкам уточнюваної декларації, а його графа 6 залишиться порожньою. У додатку Д5 слід заповнити тільки таблицю 1.1 — повторити в ній усі помилково зазначені рядки зі знаком «мінус». Але все ж давайте пояснимо детальніше.

Як відомо, п. 50.1 ПКУ зобов’язує платника виправити помилки, виявлені ним у раніше поданій податковій звітності, якщо терміни давності за такими помилками ще не минули. Тому формально платник, безумовно, зобов’язаний виправити будь-яку непрострочену помилку, у тому числі і в таблиці 1.1 додатка Д5 до декларації з ПДВ. Що загрожує підприємству у разі, якщо воно не виправить помилку, якої припустилися?

Ніяких фінансових санкцій за таку помилку ПКУ не передбачає, оскільки помилка в таблиці 1.1 ніякого впливу на суму податкових зобов’язань (ПЗ) не має. Тож тут єдина загроза — адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі ст. 1631 КпАП. Та й він під питанням. Адже податківці самі говорять, що застосовувати цей штраф доречно тоді, коли помилка стосувалася суми ПЗ. А наша помилка, як ми вже з’ясували, ніяк на неї не вплинула.

А чи не буде завищений регліміт у такому разі?

Ні. Факт заповнення таблиці 1.1 на суму регліміту не впливає, а тільки дозволяє скористатися перевагами п. 2001.9 ПКУ і зареєструвати перераховані в ній ПН без зайвого поповнення електронного рахунку. Але ж підприємство усі ці ПН вже зареєструвало. Отже, наведена в таблиці 1.1 інформація просто йому вже не знадобиться.

Загалом, таку помилку в таблиці 1.1 додатка Д5, в принципі, можна і не виправляти.

Зовсім інша справа, якби ви навпаки не відобразили незареєстровану ПН у таблиці 1.1. Тоді б зареєструвати таку забуту ПН без зайвого поповнення рахунку не вийшло б. Тож тут у виправленні платник, безумовно, зацікавлений.

Якщо ви все ж вирішите виправити і вашу — нестрашну — ситуацію, до декларації за вересень доведеться заповнити УР і додати до нього уточнюючий додаток Д5. До речі, податківці такий порядок виправлення підтверджують. У категорії 101.24 ЗІР ДФСУ сказано: виправлення помилок у додатку Д5, що не вплинули на числові значення декларації, здійснюють шляхом подання УР, до якого додають додаток Д5 з відміткою «Уточнюючий».

Як заповнити уточненку?

Рекомендуємо: до граф 4 і 5 УР перенесіть відомості з вересневої декларації — у вашій ситуації ці графи будуть однаковими. А графа 6 залишиться порожньою. У додатку Д5 заповнюють тільки таблицю 1.1. У ній повторюють усі помилково зазначені рядки зі знаком «мінус» за вартісними показниками. А ось заповнювати інші — правильні таблиці в уточнюючому Д5 не треба.

Такий підхід підтверджують і фіскали. Наприклад, у категорії 101.23 ЗІР ДФСУ вони говорять, що таблицю 1.1 при поданні уточненки заповнюють тільки у тому випадку, якщо відображені в ній показники підлягають виправленню.