01.10.2018

Готівкова інвалюта: як оприбуткувати чи видати?

Який порядок оприбуткування у касі підприємства та видачі з неї готівкової іноземної валюти?

Окремих вимог щодо порядку оприбуткування в касу підприємства та видачі з неї готівки саме в іноземній валюті Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148 (далі — Положення № 148), не встановлює.

Тобто коли в касу оприбуткується чи видається з неї готівка не в національній, а в іноземній валюті, застосовуються загальні норми Положення № 148.

Зокрема, згідно з п. 11 Положення № 148 оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Тож хоча у п. 39 Положення № 148 зазначено, що установи/підприємства відображають у касовій книзі (за формою № КО-4 додатку 5 до Положення № 148) надходження і видачу готівки саме в національній валюті, ця вимога також повинна поширюватись на надходження і видачу готівки в іноземній валюті.

Нагадаємо: прибуткові та видаткові касові ордери (за формами № КО-1 і № КО-2 додатків 2 та 3 до Положення № 148 відповідно) до передавання в касу обов’язково реєструються бухгалтером у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (за формами № КО-3, № КО-3а додатку 4 до Положення № 148), який ведеться окремо за прибутковими та видатковими операціями (п. 33 Положення № 148).

Щодо порядку здійснення відповідних записів у касових документах зазначимо таке.

Установа/підприємство на підставі Положення № 148 зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі установи/підприємства і її відокремлених підрозділах (за наявності), в якому максимально врахувати особливості роботи як установи/підприємства, так і відокремлених підрозділів. Зазначений порядок повинен відповідати вимогам Положення № 148 та не суперечити законодавству України (п. 12 Положення № 148). При цьому п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій визначає первинні документи, які фіксують факти здійснення таких господарських операцій. Підприємства ведуть бухгалтерський облік і складають фінансову звітність у грошовій одиниці України (ст. 5 Закону про бухоблік). А операції в іноземній валюті відображаються також у валюті розрахунків та платежів за кожною іноземною валютою окремо (п. 3 ст. 9 Закону про бухоблік). Операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня здійснення операції (п. 5 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»). Валютний курс — це установлений НБУ курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни.

Висновок: при отриманні/видачі готівкової іноземної валюти в касу/з каси суб’єкта господарювання необхідно в касових документах зазначити суму отриманої/виданої готівкової іноземної валюти та її еквівалент у національній валюті.

Також зазначимо, що в консультації з категорії 109.15 ЗІР ДФСУ податківці рекомендують вести касову книгу та журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів за кожною іноземною валютою окремо. Проте це суперечить іншій їх консультації з категорії 109.15 ЗІР ДФСУ, в якій податківці забороняють суб’єкту господарювання вести одночасно більше одного журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Що ж стосується касової книги, то п. 39 Положення № 148 обмежує кількість таких книг для суб’єкта господарювання однією саме для обліку операцій з готівкою в національній валюті.