08.10.2018

Встановлюємо строки виплати зарплати — рекомендації

Листи Мінсоцполітики від 23.07.18 р. № 1305/0/101-18/28 та Держпраці від 25.07.18 р. № 5870/4/4.1-ДП-18

У листах, що коментуються, фахівці Мінсоцполітики та Держпраці роз’яснили порядок установлення строків виплати заробітної плати.

Зверніть увагу на головні висновки:

1. Виплачувати зарплату працівникам потрібно не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів. Можна виплачувати й більше двох разів (наприклад, один раз на тиждень або кожні 10 днів тощо).

2. У випадку якщо день виплати заробітної плати збігся зі святковим, неробочим або вихідним днем, заробітна плата виплачується напередодні. При цьому наступна виплата заробітної плати буде проводитись у дні, визначені колективним договором або іншим нормативним актом підприємства (без перенесення).

3. Виплата зарплати повинна відбуватися не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який вона здійснюється. Наведена вимога застосовується і для авансу, і для заробітної плати. А це означає, що заробітна плата:

• за першу половину місяця (15 календарних днів!) має бути виплачена з 16-го по 22-ге число поточного місяця (15 + 7);

• за другу половину місяця — з 1-го по 7-ме число місяця, що настає за місяцем нарахування зарплати.

Конкретні дати виплати зарплати роботодавець повинен визначити у своєму колективному договорі або нормативному акті (періодами «з 16 по 22», «з 1 по 7» строк виплати зарплати встановлювати не можна!).

Важливо: роботодавець має право змінювати дати виплати зарплати. Але знову ж таки у межах, зазначених вище. Якщо роботодавець прийняв таке рішення, то нові строки необхідно вводити через колдоговір (інший нормативний акт роботодавця).