№41

Бухгалтерський тиждень, жовтень, 2018/№ 41 Інші номери журналу ›
  • «Єдине вікно» на кордоні: спростити і прискорити митні процедури Закон України від 06.09.18 р. № 2530-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України»
  • Хочеш відшкодування ПДВ — оплачуй сам Лист ДФСУ від 06.09.18 р. № 3879/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Юрособа на єдиному податку: немає доходу — немає декларації Лист ДФСУ від 10.09.18 р. № 3914/6/99-99-12-02-03-15/ІПК
  • Встановлюємо строки виплати зарплати — рекомендації Листи Мінсоцполітики від 23.07.18 р. № 1305/0/101-18/28 та Держпраці від 25.07.18 р. № 5870/4/4.1-ДП-18
  • Компенсація за вітчизняну сільгосптехніку Сільськогосподарські товаровиробники, які придбали сільгосптехніку та/або обладнання вітчизняного виробництва у 2017 році, але з не залежних від них причин не отримали належну (часткову) компенсацію вартості такої техніки/обладнання з бюджету, зможуть отримати таку компенсацію через уповноважені банки в поточному році.
  • Хто буде великим платником наступного року Затверджено Реєстр великих платників податків на 2019 рік.
  • Виплата дивідендів — не контрольована операція ДФСУ, пославшись на лист Мінфіну від 26.09.18 р. № 11420-10-10/25191, визнала: виплата платником податку на прибуток дивідендів у грошовій формі на користь нерезидента контрольованою операцією не вважається. Відповідно такі операції включенню у звіт про контрольовані операції не підлягають.
  • Зміни у формі Розрахунків з рентної плати Мінфін виключить з комплекту форм податкової декларації з рентної плати додатки 2, 4, 10 і 11.
  • Будівництво об’єктів «зеленої» енергетики Разом з такими відомими заходами зі стимулювання розвитку відновлюваної енергетики, як «зелені» тарифи і податкові пільги, буде усунено надмірні вимоги містобудівного законодавства до обсягу обов’язкової експертизи проектів будівництва подібних об’єктів.
  • Календар тижня
  • Мінімальні ціни на алкоголь: чергове підвищення Що ж, продавцям алкоголю не звикати після кожного підвищення перераховувати ціни на міцні напої. Нагадаємо: востаннє спиртне дорожчало у вересні 2017 року. Тобто трохи більше року тому. І ось з’явилася урядова постанова № 748, згідно з якою нові мінціни запрацювали з 2 жовтня. Тобто не зайвим буде наново повторити основні правила розрахунку мінімальних цін на алкоголь, а також обговорити усі нюанси, пов’язані з цим.
  • Якщо в податковій накладній на «вході-виході» є відмінності До податкової накладної (ПН) платники ПДВ ставляться з підвищеною увагою. Ще б! Адже її недбале заповнення для продавця, крім усього іншого, може обернутися блокуванням, а в покупця — поставити під загрозу податковий кредит. Тому платників, зокрема, хвилює запитання: чи треба, наприклад, дані з «вхідних» ПН постачальників (скажімо, номенклатуру, одиницю виміру, коди УКТ ЗЕД/послуг) як під копірку переносити в наступні ПН усім ланцюжком продажів? Чи такі побоювання все ж надумані? Давайте з’ясовувати.
  • Імпортний ПДВ не в тому рядку декларації: наслідки Під час імпорту товару підприємство сплатило «ввізний» ПДВ. У періоді, в якому було оформлено митну декларацію, цю суму відобразили у складі податкового кредиту. Щоправда, помилково, її внесли не до 11-го, а до 10-го рядка декларації (та додатка Д5 з ІПН 300000000000). Про те, до яких наслідків може призвести така неточність, читайте в цій статті.
  • Приймаємо працівника зі строком випробування Кандидат на вакантну посаду знайдений. Чудово! Наступний етап — приймаємо його на роботу, але… на строк випробування. І тут виникають запитання, які бажано відразу з’ясувати. Як довго можна законно «тримати» працівника на строку випробування, як правильно розрахувати тривалість випробування, як звільнити працівника, якщо він не підійшов? Про ці та інші «випробувальні» нюанси поговоримо далі.
  • Як отримати допомогу з ФСС: розглядаємо новий механізм Майже рік минув відтоді, як на чолі соціального страхування поставили Фонд соціального страхування України (ФСС), об’єднавши двох його попередників: «непрацездатний» і «нещасний» Фонди. Об’єднати — об’єднали, а ось із супутньою нормативкою дещо забарилися. Її потрібно було привести у відповідність. Обіцяли — до початку 2018 року. На жаль, не встигли. Ну, це й зрозуміло, адже новий ФСС працює один за двох. Ось так і вийшло, що всі нововведення ми з вами отримували поступово — протягом 2018 року. Нарешті дійшли руки до головного. Зустрічаємо: новий Порядок отримання коштів від ФСС, нову об’єднану Заяву-розрахунок.
  • Жінка-ФОП іде в декрет: запитання продовжуються Нещодавно в консультації «ФОП і декретні: відповідаємо на ваші запитання» // «БТ», 2018, № 37 ми з’ясовували, що потрібно жінці-ФОП, щоб отримати допомогу з ФСС. З урахуванням того, що порядок отримання допомоги з ФСС зазнав змін, є декілька моментів, які потребують уточнення. А заразом відповімо ще на деякі запитання читачів.
  • «ФОП» у реквізиті ПН «Постачальник (продавець)» Покупець відмовляється приймати від ФОП товаросупровідні документи через відсутність у реквізитах постачальника літер «ФОП». А якщо їх зазначити там, то вони автоматично підтягуються до податкової накладної (ПН), де їх зазначати не слід. Що ж робити?
  • Турдіяльність та регліміт: ДФСУ фіскалить Як формують податковий кредит (ПК) туроператори та турагенти?
  • ФОП подав декларацію з невірним ідентифікатором форми Якщо ФОП на єдиному податку (ЄП) подав податкову декларацію з ЄП в електронному вигляді з невірним ідентифікатором форми, чи застосовуються до нього штрафні санкції і як виправити цю помилку?
  • ФОП на ЄП у межах «ліміту доходу 1 млн» може застосовувати нефіскальний РРО Чи має право ФОП на єдиному податку (ЄП) за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу в 1 млн грн. застосовувати РРО, не переведений у фіскальний режим роботи?
  • Не роздрукували вчасно Z-звіт: наслідки Помилково не роздрукували Z-звіт, але з’ясувалося це через декілька днів, протягом яких розрахункові операції не проводилися. Яких санкцій чекати працівникові і підприємству?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі