08.10.2018

Календар тижня

9 ЖОВТНЯ (вівторок)

Закінчується строк подання:

  • звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (ф. № 1-ОА, місячна) за вересень 2018 року;
  • звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі (ф. № 1-ОТ, місячна) за вересень 2018 року;
  • звітів за формами № 1-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту», № 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв», № 3-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів» за вересень 2018 року виробниками спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів відповідно.

10 ЖОВТНЯ (середа)

Закінчується строк подання:

  • заяви на ПДВ-реєстрацію (ф. № 1-ПДВ) тими суб’єктами господарювання, які в III кварталі 2018 року були на єдиному податку без ПДВ, а з 01.10.18 р. перейшли на загальну систему оподаткування і при цьому відповідають критеріям обов’язкової ПДВ-реєстрації.

16 ЖОВТНЯ (вівторок)

Закінчується строк подання:

  • звіту про використання Книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (ЗВР-1) і Довідки про використані розрахункові книжки за вересень 2018 року.

19 ЖОВТНЯ (п’ятниця)

Закінчується строк сплати:

  • ЄСВ «за себе» за III квартал 2018 року ФОП на ЄП (крім підприємців, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу);
  • авансового внеску з ЄП за жовтень 2018 року ФОП груп 1 і 2;
  • авансового платежу з податку на доходи ФОП на загальній системі оподаткування за III квартал 2018 року.

Календарні нотатки

Нагадаємо порядок розрахунку суми квартального ПДФО-авансу, що підлягає сплаті ФОП-загальносистемником на підставі п.п. 177.5.1 ПКУ. Термін сплати таких авансів за III квартал 2018 року закінчується 19 жовтня.

До речі, аванси з військового збору ПКУ не передбачені.

Щоб розрахувати суму ПДФО-авансу, треба взяти 18 % від підбитого за минулий квартал (тобто за той квартал, за який платите цей аванс) підсумку в гр. 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» Книги обліку доходів і витрат. Зазначимо, що якщо квартальний підсумок за гр. 9 Книги вийшов нульовим або від’ємним, то ПДФО-аванс за цей квартал дорівнює нулю, тобто не сплачується (п.п. 177.5.1 ПКУ).

Зверніть увагу: якщо ФОП перейшов на загальну систему у 2018 році, то згідно з п.п. 177.5.2 ПКУ він зобов’язаний подати першу декларацію в такому статусі за той календарний квартал, протягом якого він був зареєстрований або з початку якого перейшов зі спрощенки на загальну систему. І виходить, що термін сплати ПДФО за такою «першою» декларацією (протягом 10 днів, що йдуть за останнім днем граничного строку подання декларації) стоїть далі за термін сплати ПДФО-авансу за той же квартал. Безпечніше сплатити ПДФО у більш ранній «авансовий» строк. Зрозуміло, що після подання «першої» декларації за той же квартал платити за нею ще раз вже не потрібно.