08.10.2018

«ФОП» у реквізиті ПН «Постачальник (продавець)»

Покупець відмовляється приймати від ФОП товаросупровідні документи через відсутність у реквізитах постачальника літер «ФОП». А якщо їх зазначити там, то вони автоматично підтягуються до податкової накладної (ПН), де їх зазначати не слід. Що ж робити?

Зауважимо таке.

По-перше, формальної вимоги зазначати в документах, що складає ФОП на товар (не в договорі, а саме в документах — ТТН тощо), перед П. І. Б. ще і ці три літери законодавство не містить.

По-друге, у п.п. «в» п. 201.1 ПКУ обов’язковий реквізит ПН, що оформляється продавцем-ФОП, — це тільки П. І. Б. фізичної особи — платника ПДВ.

Уточнюємо: без «ФОП»…

Інша річ, що, заповнюючи від імені ФОП у типових формах реквізит «Найменування» або «Найменування підприємства», свій підприємницький статус позначати цими літерами доцільно (за аналогією з юрособами).

Очевидно, що описана в запитанні «проблема», як у вас, так і у вашого покупця, — суто технічна. Мабуть, облікові програми не допускають відмінностей між вашим ідентифікатором «найменування контрагента», що включає три літери «ФОП», та вашим ідентифікатором як платника ПДВ, у якому (згідно з ПКУ) цих літер немає.

На щастя, у листі ДФСУ від 21.05.18 р. № 2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК конкретно для вашої ситуації податківці дозволяють у відповідному реквізиті ПН зазначати «ФОП П. І. Б». І це не вважатиметься підставою для неприйняття такої ПН.

До речі, в іншому листі ДФСУ від 05.06.18 р. № 2451/6/99-99-15-03-02-15/ІПК на подібну тему вони визнають основним ідентифікатором платника його ІПН. Мовляв, якщо ІПН зазначено правильно, а в найменуванні припустилися помилки, таку ПН не може бути відхилено при реєстрації.

Обґрунтування — абзац одинадцятий п. 201.10 ПКУ. Крапка.

Якщо ж ваш покупець бажає підстрахуватися — нехай він запросить собі таку саму ІПК. Втім, згідно з абзацом другим п. 201.10 ПКУ для гарантії «збереження» ПК йому достатньо лише ПН, зареєстрованої на нього як на покупця.