08.10.2018

ФОП подав декларацію з невірним ідентифікатором форми

Якщо ФОП на єдиному податку (ЄП) подав податкову декларацію з ЄП в електронному вигляді з невірним ідентифікатором форми, чи застосовуються до нього штрафні санкції і як виправити цю помилку?

Податкова декларація ФОП на ЄП подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578 (далі — декларація), з відповідним ідентифiкатором форми за:

• квартал (півріччя, 9 місяців, рік) — F0103306;

• календарний рік — F0103404.

Обов’язкові реквізити податкової декларації визначено п. 48.3 ПКУ. У разі подання податкової декларації в електронній формі, її слід відправити на адресу контролюючого органу не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк (п. 49.5 ПКУ).

Відповідно до п. 49.8 ПКУ прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 — 48.4 ПКУ.

Увага: інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають. За умови дотримання вимог, встановлених ст. 48 та 49 ПКУ, податкова декларація вважається прийнятою.

Висновки: ФОП на ЄП, який подав декларацію в електронному вигляді за невірним ідентифікатором форми, повинен виправити таку помилку та подати нову декларацію за такий самий звітний період за вірним ідентифікатором форми з позначкою «Звітна». У разі подання ним декларації в електронному вигляді за невірним ідентифікатором форми, але з дотримання вимог ст. 48 та 49 ПКУ, застосування штрафної санкції ПКУ не передбачені.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.11