15.10.2018

Реєстр аудиторів: подати заяву потрібно до кінця жовтня

Наказ Мінфіну від 19.09.18 р. № 766 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності»

Нарешті Мінфін затвердив Порядок, що регламентує питання формування і функціонування Реєстру аудиторів, передбаченого Законом України «Про аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності» від 21.12.17 р. № 2258-VIII (далі — Закон № 2258).

Проте аудиторам та аудиторським фірмам найпильнішу увагу сьогодні слід звернути не стільки на Порядок, скільки на п. 2 самого наказу (набрав чинності 01.10.18 р.), який для первинного формування Реєстру за розділами «Аудитори» і «Суб’єкти аудиторської діяльності» вимагає від аудиторів, у яких строк дії сертифікатів не закінчився до 01.10.18 р., і від аудиторських фірм та аудиторів, зареєстрованих як фізособи-підприємці, які мали право проводити аудиторську діяльність станом на ту ж дату, подати до Аудиторської палати України реєстраційну форму у строк до 31.10.18 р. Зазначена реєстраційна форма (Порядком її конкретний вид не встановлено) повинна містити відомості, які підлягають оприлюдненню згідно з ч. 2 ст. 21 Закону № 2258.

При цьому, як випливає з п. 1 розд. IV Порядку, для внесення відомостей до Реєстру заявник разом із реєстраційною формою подає заяву за встановленими в додатку 1 (чи 2) формами.

Включитися до Реєстру вкрай важливо, оскільки ст. 20 Закону № 2258 дозволяє суб’єктам аудиторської діяльності надавати відповідні послуги лише після включення до Реєстру аудиторів.

Зауважимо, що Реєстр вестиметься поки що в паперовій формі з оприлюдненням його відомостей на веб-сторінці Аудиторської палати України.