№42

Бухгалтерський тиждень, жовтень, 2018/№ 42 Інші номери журналу ›
  • «Цукровий» Закон набрав чинності: скасовано мінціни та декларування Закон України від 04.09.18 р. № 2518-VIII «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру»
  • Реєстр аудиторів: подати заяву потрібно до кінця жовтня Наказ Мінфіну від 19.09.18 р. № 766 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності»
  • Тимчасове розміщення відходів та сплата екоподатку Лист ДФСУ від 23.08.18 р. № 15250/5/99-99-12-02-03-16
  • Відшкодування судових витрат — дохід фізособи? Лист ДФСУ від 14.09.18 р. № 4031/6/99-99-13-02-03-15/ІПК
  • Індекс інфляції за вересень — 101,9 % Індекс споживчих цін на товари та послуги (він же індекс інфляції) за вересень склав 101,9 %.
  • Оновлено Довідники податкових пільг ДФСУ оновила Довідник № 90/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету і Довідник № 90/2 інших податкових пільг (станом на 01.10.18 р.).
  • Пенсійний стаж підприємців Кабмін доповнив п. 4 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.93 р. № 637.
  • Новий порядок реєстрації безробітних Кабмін з наступного року замінить Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних і ведення обліку осіб, які шукають роботу.
  • Календар тижня
  • Орендував → поліпшив → купив: як відобразити в обліку Орендар поліпшив орендоване майно. На суму витрат, що капіталізуються, на субрахунку 117 створив об’єкт «Поліпшення орендованого активу». До закінчення строку дії договору поліпшений об’єкт оренди був викуплений в орендодавця. Куди колишньому орендареві прилаштувати недоамортизовану частину поліпшень, що зависла на 117-му субрахунку?
  • Послуги хостинг-провайдерів: чи є пільга з ПДВ? Ситуація. Чи можна використовувати пільговий режим ПДВ (ІТ-пільгу за п. 26 підрозд. 2 розд. XX ПКУ) хостинг-провайдерам, які забезпечують онлайн-сервіси в мережі Інтернет (надання інфраструктури для розміщення сайтів (хостингу) на веб-вузлах і доступ до інтернет-сайтів)?
  • Списання ПММ на навантажувач Ситуація. Придбали навантажувач для роботи на складі. За якими нормами списувати паливо? В якому первинному документі вести облік напрацьованих ним мотогодин? Давайте розберемося.
  • Готівкові обмеження: нагадування для бухгалтера Готівка все ще продовжує виступати активним «учасником» у розрахунках, незважаючи на обмеження НБУ в цій сфері і популяризацію інших форм розрахунку (у першу чергу безготівково-карткових). Ця стаття є нагадуванням про обмеження для розрахунків готівкою, які наразі діють, аби ви могли легше орієнтуватися в мутнувато-готівковій водиці.
  • Індексуємо зарплату за жовтень 2018 року Індекс споживчих цін за серпень 2018 року склав 100,0 %. Як він вплине на коефіцієнти індексації за жовтень 2018 року, розповімо нижче.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у жовтні 2018 року Індекс споживчих цін за вересень 2018 року склав 101,9 %. Як він вплинув на коефіцієнти компенсації при виплаті зарплатних боргів у жовтні 2018 року, розповімо в нашій консультації.
  • Як отримати допомогу з ФСС: заповнюємо нову форму Заяви-розрахунку Про новий порядок виплати соцдопомоги ви вже, напевно, знаєте*. В оновленій Заяві-розрахунку об’єднані дані про документи, на підставі яких здійснювалося фінансування страхувальників до об’єднання Фондів «непрацездатності» і «нещасних випадків». До форми були втиснуті всі-всі виплати, що фінансуються за рахунок об’єднаного Фонду соціального страхування України (ФСС). Давайте розглянемо її заповнення детальніше.
  • «Зводимо рахунки» з ФСС: подаємо Повідомлення Отримали допомогу від Фонду соціального страхування України (ФСС)? Видали її працівникам? Потрібно буде відзвітувати! Дивіться, як це зробити.
  • «Танці» навколо посади «бухгалтер (з дипломом магістра)» Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.10 р. № 327, продовжує купатися в променях слави, провиною чому нещодавній апґрейд таблиці 5 ЄСВ-звіту за формою № Д4. Сьогодні нас цікавитиме професійна назва роботи / назва посади «бухгалтер (з дипломом магістра)». Як виявилося, усе не так просто, як може здатися на перший погляд.
  • «Ви не чекали, а ми…», або Мас-старт комплексних перевірок Увага: 05.10.18 р. визначено розпорядженням КМУ «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» від 05.09.18 р. № 649-р (далі — Розпорядження № 649-р) як день старту комплексних заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості та доходів населення. Що це за заходи, хто уповноважений їх проводити та чим вони загрожують нам із вами — пропонуємо зараз же й розібратися.
  • Як із нічного кошмару… або Розрахунковий документ на кожен продаж Нове Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148 (далі — Положення № 148), викликало низку запитань, і зокрема, чи потрібно тепер підприємцю-роздрібнику, що працює без РРО, виписувати розрахунковий документ на кожен продаж. Є підстави стверджувати, що не потрібно. Але ДФСУ вважає інакше. Як же бути?
  • Робітник захворів у відпустці «за свій рахунок» Працівник захворів у відпустці без збереження заробітної плати. Чи оплачувати наданий ним лікарняний лист?
  • Коли робота понад усе Працівник підприємства після закінчення робочого дня звернувся до медичної установи і йому був відкритий лікарняний лист днем звернення. Як оплатити такий день-«накладку»?
  • Не вжито заходів для розблокування ПН? Чекайте на штраф! Чи застосовуються штрафні санкції за нереєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкової накладної (ПН) / розрахунку коригування (РК), реєстрацію яких було зупинено і після закінчення 365 днів не вжито заходів, необхідних для прийняття контролюючим органом рішення про їх реєстрацію?
  • Розблоковані ПН та штраф за п. 1201.1 ПКУ З якого часу починає застосовуватися відповідальність за порушення терміну реєстрації податкової накладної (ПН) / розрахунку коригування (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), якщо її/ його реєстрацію зупинено відповідно до п. 201.16 ПКУ?
  • Зведена ПН на видачу зерна в рахунок паю: чи можливо таке? Протягом місяця сільгосппідприємство видає за відомостями зерно фізособам-орендодавцям у рахунок орендної плати. Чи можна скласти одну зведену податкову накладну наприкінці місяця на весь обсяг виданої сільгосппродукції?
  • Як рахувати «нерезидентські» різниці: думка ДФСУ змінилася В яких випадках платник податку на прибуток збільшує фінансовий результат до оподаткування відповідно до п.п. 140.5.4 ПКУ на суму 30 % вартості товарів (необоротних активів, робіт та послуг) або на різницю між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни за принципом «витягнутої руки»?
  • «Подвійне надходження» матеріалів: виправляємо помилку Виробниче підприємство — квартальний платник податку на прибуток у вересні виявило помилку у звітності за І півріччя 2018 року. Операцію придбання матеріалів провели двічі. У результаті в І півріччі завищили залишок матеріалів, а також заборгованість перед постачальником. Як виправити помилку?
  • Стали мікропідприємством: що робити з резервами? Підприємство за результатами минулого року стало відповідати критеріям мікропідприємства, внаслідок чого перестало бути зобов’язаним створювати резерви. Підкажіть, як вчинити із залишками створених раніше резервів? Чи можна їх списати?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі