15.10.2018

Робітник захворів у відпустці «за свій рахунок»

Працівник захворів у відпустці без збереження заробітної плати. Чи оплачувати наданий ним лікарняний лист?

Для відповіді на це запитання звернемося до положень п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

У цьому пункті Закону зазначено прямо: допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Проте зазначимо: якщо лікарняний припадає в тому числі і на період, коли працівник уже повинен вийти на роботу, то пропущені через хворобу дні оплачують на загальних підставах. І тут звернемо вашу увагу на два важливі моменти.

Перший. Загалом розрахунковий період, за який визначається «лікарняна» середньоденна зарплата, дорівнює 12 місяцям, які передують місяцю настання страхового випадку. У цій ситуації місяцем настання страхового випадку буде місяць, на який припадає перший день хвороби працівника, зазначений у листку непрацездатності, а не перший день, за який йому будуть нараховані лікарняні.

Припустимо, працівник перебував у відпустці «за свій рахунок» з 27 серпня по 7 вересня 2018 року. З 31 серпня по 10 вересня він хворів, що підтверджує листок непрацездатності. У цьому випадку місяцем настання страхового випадку буде серпень 2018 року.

Розрахунковий період: серпень 2017 — липень 2018 року.

Другий. Відлік перших 5 днів тимчасової непрацездатності розпочинається з першого дня хвороби працівника, зазначеного в листку непрацездатності.

У наведеному нами прикладі перші п’ять днів тимчасової непрацездатності — з 31 серпня по 4 вересня — припали на період відпустки «за свій рахунок».

Отже, їх не оплачують.

З 5 вересня (це 6-й день хвороби) по 10 вересня (останній день хвороби) — це «дні ФСС».

Причому оскільки 5, 6 і 7 вересня припали на період відпустки без збереження зарплати (тобто «за свій рахунок»), то вони оплаті також не підлягають.

Увага: а за період з 8 по 10 вересня допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФСС працівникові має бути нарахована.