10.09.2018

Округлення у чеку РРО: яку суму зазначати в податковій накладній

Лист ДФСУ від 23.08.18 р. № 3707/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Розрахункові документи. Контролери зауважили, документи, які друкуються РРО, можуть містити додаткові (довідкові) дані. Тому в реквізитах розрахункових документів можна:

• після рядка 7 фіскального чека перед рядком 8 додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення» та «заокруглена знижка/заокруглена надбавка»;

• у рядку 8 «СУМА» зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення». Саме зазначена сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

При цьому до підсумку розрахункових операцій Z-звіту та X-звіту має потрапляти сума з розрахункових документів після заокруглення.

ПДВ. Контролери дійшли висновку, що нормами ПКУ не передбачено врахування будь-яких округлень, здійснених платником податку при розрахунках з покупцями, при визначенні бази оподаткування ПДВ.

Відповідно, у податковій накладній, складеній платником ПДВ за щоденними підсумками, відображається сума ПДВ, обрахована таким платником податку виходячи із бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ.

Отже, маємо ситуацію, коли у первинних документах буде зазначено суму розрахунків після округлення, а в податковій накладній — до округлення.

Сподіваємось, що при перевірках контролери не будуть чіплятися до таких копійчаних відхилень.