04.02.2019

ЄСВ «за себе». Альтернативна реальність

Лист ДФСУ від 24.01.2019 р. № 2265/7/99-99-13-02-01-1

Лист, що коментується, написаний ДФСУ «з метою однозначного тлумачення законодавства». У ньому фіскали описали своє бачення порядку нарахування, обчислення і сплати ЄСВ підприємцями. Також вони навели приклади заповнення ФОП звітності з ЄСВ «за себе» (форма № Д5). До речі, роз’яснення ДФСУ щодо заповнення рядків форми № Д5 збіглися з нашими, наведеними в статті «Звіт з ЄСВ «за себе»: уперше за новою формою» // «БТ», 2019, № 2.

Але нас зацікавили не приклади, а висновки податківців щодо граничного строку сплати ЄСВ за звітний рік ФОП-загальносистемниками. Вони стверджують, що остаточний розрахунок з ЄСВ «за себе» за 2018 рік підприємцями-загальносистемниками проводиться до 10 лютого 2019 року.

Звідки ж взялося 10 лютого?! Відкриваємо Закон про ЄСВ, читаємо абзац третій ч. 8 ст. 9: підприємці-загальносистемники зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. А де ж «до 10 лютого»? Немає його в Законі про ЄСВ! Не знайдете ви цієї дати і в Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.15 р. від № 449.

Спливає 10 лютого лише в Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затвердженому наказом Мінфіну 14.04.15 р. № 435, як строк, до якого треба встигнути подати Звіт з ЄСВ «за себе». Про сплату ЄСВ у зазначеному Порядку — нічого.

Але може ми не бачимо того, що бачить ДФСУ? Як же вона обґрунтовує сплату ЄСВ за рік «до 10 лютого»?! Свій висновок фіскали роблять на підставі положень п. 2 ч. 1 ст. 7 (у ньому йдеться про базу нарахування ЄСВ) та абзацу третього ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ (встановлює, що ФОП платять ЄСВ поквартально, до 20 числа, що настає за кварталом), а також п. 177.5 ПКУ (визначає строки подання податкової декларації і порядок розрахунку ПДФО).

Підпункт 177.5 ПКУ відразу відкидаємо. Йому тут не місце. Адже порядок сплати ЄСВ визначається виключно Законом про ЄСВ. Це прямо зазначено у його ч. 2 ст. 2.

У результаті залишається норма про поквартальну сплату ЄСВ до 20-го числа. Шкода, але Закон про ЄСВ, на відміну від ПКУ, не передбачає окремого строку для проведення остаточного розрахунку за підсумками року.

Водночас оскільки в листі, що коментується, таки зроблений висновок про можливість сплати ЄСВ «за себе» ФОП-загальносистемниками до 10 лютого, то ті з вас, хто не встиг своєчасно сплатити зобов’язання або сплатив їх не в повній сумі, можете скористатися роз’ясненням і сплатити ЄСВ у зазначений строк. Якщо ж у подальшому ДФСУ передумає, цей лист може бути виручалкою при адміністративному оскарженні.

Але ми, зі свого боку, радимо вам проводити сплату ЄСВ у строки, встановлені Законом про ЄСВ: за кожен календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за таким кварталом. Це на 100 % повинно уберегти вас від неприємностей. Хоча.

Не можемо не сказати, що на сьогодні є дивне роз’яснення в підкатегорії 301.04.02 ЗІР ДФСУ. У ньому податківці також намагалися знайти обґрунтування строку «до10 лютого», проте дійшли дивовижного висновку. Звучить він так: ФОП формують і подають форму № Д5 один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. При цьому строки сплати зобов’язань, визначених у такому Звіті ФОП-загальносистемником, настає в день подання такого Звіту. Відповідно, ЄСВ необхідно сплатити до дати подання форми № Д5 включно. І якщо дотримуватися логіки роз’яснення із ЗІР ДФСУ, якщо подали Звіт 8 лютого — граничний строк сплати ЄСВ не пізніше за 8-ме, подали 2 січня — граничний строк сплати — 2 січня?!

Ех, податківці-казкарі...