11.02.2019

Внесок прибутківця в НПО: податкова різниця — тільки на «вершок»

Лист ДФСУ від 28.01.19 р. № 288/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У листі, що коментується, робимо акцент на таких положеннях.

По-перше, він стосується лише тих платників податку на прибуток підприємств, які коригують фінансовий результат до оподаткування на різниці, встановлені ПКУ, — чи то будучи зобов’язаними це робити як високодохідники, чи то за власним рішенням.

По-друге, у листі йдеться про того платника податку на прибуток — «коригувальника», який є учасником неприбуткової організації (НПО) і на цій підставі сплачує на користь такої НПО членські внески. При цьому НПО, зрозуміло, повинна мати відповідний статус, тобто відповідати вимогам, установленим у п.п. 133.4.1 ПКУ, і бути наявною у Реєстрі неприбуткових установ та організацій, який ведуть податківці.

Так от, по-третє, у цьому листі податківці, по суті, не відділяють таку сплату від інших благодійних/безоплатних передач (коштів, товарів, робіт, послуг) на адресу НПО. І в цьому є резон, оскільки, скажімо, у частині 1 Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затвердженого наказом Мінфіну від 17.06.16 р. № 553 (у редакції наказу від 28.04.17 р. № 469), стаття «разові, періодичні, цільові внески та відрахування засновників і членів» (код рядка 1.7) фігурує серед інших статей доходів НПО на абсолютно рівних правах.

І нарешті, по-четверте, податківці чесно говорять, що коригуванню в такого платника податку на прибуток підлягає-таки не вся сума його членського внеску на користь НПО, а саме в частині, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (п.п. 140.5.9 ПКУ).