18.02.2019

Продаж ФОПом на ЄП ветпрепаратів — без РРО-обов’язку

Чи необхідно застосовувати РРО фізичній особі — підприємцю (ФОП) — платнику єдиного податку (ЄП), який здійснює реалізацію виробів медичного призначення та ветеринарних лікарських засобів у ветеринарних аптеках (пунктах)?

Відповідно до п. 296.10 ПКУ та ст. 9 Закону про РРО з 01.01.19 р. усі ФОПи — платникі ЄП, які здійснюють продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення за готівку, зобов’язані використовувати РРО. Тобто «РРО-імунітет», який передбачений нормами п. 296.10 ПКУ щодо більшості ФОП — платників ЄП, не поширюється на ЄП-ФОПів, які здійснюють реалізацію (1) технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, (2)лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Крім того, п. 6 ст. 9 Закону про РРО виключає тих ФОПів — платників ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, із кола ФОПів — платників ЄП, які мають право під час продажу товарів (надання послуг) застосовувати розрахункові книжки.

Водночас зазначимо: якщо на господарському об’єкті ФОП — платника ЄП одночасно реалізуються як товари, продаж яких має здійснюватись із обов’язковим застосуванням РРО (наприклад вироби медичного призначення), так і будь-які інші товари, то належним чином зареєстрований та переведений у фіскальний режим РРО повинен застосовуватись під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів.

При цьому в абзаці тридцятому ст. 2 Закону про РРО встановлене визначення виробів медичного призначення (медичних виробів), відповідно до якого це — будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР лікарський засіб — це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів (лікарських речовин, діючих речовин, субстанцій) (далі — АФІ) та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Водночас згідно зі ст. 1 Закону України «Про ветеринарну медицину» від 25.06.92 р. № 2498-XII ветеринарні лікарські засоби — це субстанції або їх комбінації, призначені для лікування та/або профілактики хвороб тварин або відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій, обмінних процесів у тварин. А ветеринарні препарати — це ветеринарні лікарські засоби, ветеринарні імунобіологічні засоби, антисептики, дезінфектанти, інсекто-акарициди, дератизациди, діагностикуми, що використовуються у ветеринарній медицині та тваринництві.

Таким чином, Законом про РРО обов’язковість застосовування РРО, незалежно від обсягу доходу, передбачена у разі реалізації ФОП — платником ЄП виробів медичного призначення та лікарських засобів, призначених для діагностики, лікування, профілактики організму людини.

Навпаки: Законом про РРО не передбачена обов’язковість застосовування РРО при реалізації ФОП — платником ЄП у ветеринарних аптеках (пунктах) ветеринарних лікарських засобів та ветеринарних препаратів, що використовуються у ветеринарній медицині та тваринництві.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.04