№7

Бухгалтерський тиждень, лютий, 2019/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Валютна лібералізація: тепер — від НБУ Постанови Правління НБУ від 05.02.19 р. № 33 «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції»; від 06.02.19 р. № 35 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ; від 05.02.19 р. № 31 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів НБУ»
  • Картка із зразками підписів: НБУ дозволяє без неї? Лист НБУ від 07.02.19 р. № 57-0007/7109
  • Вихід із товариства: облік у інвестора по-мінфінівськи Лист Мінфіну від 21.12.18 р. № 35210-07-10/34262
  • Індекс інфляції за січень — 101,0 % Індекс споживчих цін на товари і послуги (він же індекс інфляції) трохи збільшився: за січень його величина склала 101,0 % (за грудень — 100,8 %).
  • «Нерухомий» податок — 2019: приймають стару і нову форми ДФСУ визнала, що згідно з п. 46.6 ПКУ платник має право (нагадаємо: не пізніше за 19 лютого) подати декларацію на 2019 рік за старою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 10.04.15 р. № 408 (див. подробиці в Темі тижня «Майнові податки — 2019» // «БТ», 2019, № 4).
  • Суб’єкти торгівлі і послуг, чекайте на контролерів… Кабмін затвердив Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері торгівлі і послуг та визначається періодичність здійснення Держпродспоживслужбою планових заходів держнагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства про захист прав споживачів.
  • Сплата податків фізичними особами: тепер майже «в один клік» На додаток до тих можливостей часткового автозаповнення в Електронному кабінеті фізичної особи ПДФО-декларацій, про які ви знаєте з публікації «ДФСУ обіцяє ПДФО-декларантам новий онлайн-сервіс» // «БТ», 2019, № 2, тепер, по-перше, у режимі «ЕК для громадян» фізичні особи можуть бачити дані щодо зареєстрованих оподатковуваних об’єктів рухомого і нерухомого майна (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, садові/дачні будинки, гаражі, легкові авто).
  • Календар тижня
  • Сервер не реєструє ПН: що робити? Неприємності для платників, що повторюються з дивовижною регулярністю. По два рази щомісяця (у граничний термін реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК) або напередодні цього терміну) сервер ДФС починає «відморожуватися» або творити дива, заручниками та жертвами яких стають багато платників ПДВ. Чи можна знайти якісь шляхи вирішення таких проблем? Поміркуймо разом.
  • Декларація з податку на прибуток: «гарячі» запитання Найбільш обговорюваним питанням щодо «прибуткової» декларації виявилося питання з ідентифікатором форми, яку повинні подавати платники податку, які звітують раз на рік. Але сказати, що в цьому питанні з’явилася ясність, було б неправдою. Поділимося своїми припущеннями «на тему». Але цим, звичайно ж, не обмежимося, попутно зачепивши низку інших важливих питань.
  • Виплачуємо дивіденди: головні акценти — 2019 Рік завершено, а отже, незабаром збори учасників товариства прийматимуть рішення про розподіл отриманого прибутку та можливу виплату дивідендів. Про основні моменти, на які слід звернути увагу при виплаті дивідендів, у тому числі й у світлі нового Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.18 р. № 2275-VIII (далі — Закон про ТОВ), розповімо в статті.
  • Фінзвітність-2018: запитання в «останній вагон» Про те, що потрібно врахувати при складанні й поданні фінзвітності-2018, ми розповіли в статті «Річна фінзвітність за 2018 рік: що потрібно знати» // «БТ», 2019, № 5. Розглянемо ще декілька запитань, які надійшли від читачів.
  • Індексуємо зарплату за лютий 2019 року Індекс інфляції за грудень 2018 року склав 100,8 %. Як такий індекс вплине на коефіцієнти індексації за лютий 2019 року, розповімо нижче.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у лютому 2019 року Індекс споживчих цін за січень 2019 року склав 101,0 %. Як він вплинув на коефіцієнти компенсації при виплаті зарплатних боргів у лютому 2019 року, розповімо в нашій консультації.
  • Індексуємо аліменти у твердій сумі Зобов’язання індексувати аліменти у твердій сумі було закріплене в ст. 184 Сімейного кодексу України від 10.01.02 р. № 2947-III давно. Проте механізм такої індексації з’явився тільки у 2016 році. Своє бачення порядку індексації аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, Мінсоцполітики представило в листі від 19.03.18 р. № 33/0/67-18.
  • Статут ТОВ «причешіть» під закон Минулого року в правовому регулюванні бізнесу відбулася революція — для найпоширеніших в Україні товариств з обмеженою відповідальністю було оновлено законодавство, що регулює їх діяльність (як і наприкінці минулого десятиліття відбулося з акціонерними товариствами). Для приведення своєї діяльності, зокрема статутів, у відповідність із ним, бізнесу надавався річний строк, який незабаром добігає кінця. У цьому матеріалі ми нагадаємо про акценти, на які потрібно звернути увагу при такому оновленні статутів.
  • Видаємо спецівки згідно з новими Вимогами З 15.01.19 р. набрав чинності наказ Мінсоцполітики від 29.11.18 р. № 1804, яким затверджено Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці (далі — Вимоги). Саме цей документ тепер регулює порядок видачі засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), а старе Положення про порядок забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затверджене наказом Держгірпромнагляду від 24.03.08 р. № 53, із зазначеної дати втратило чинність.
  • Податковий збиток: чи визнавати ВПА? При заповненні декларацій з податку на прибуток за звітні періоди 2018 року підприємство показувало податкову різницю за п.п. 140.4.2 ПКУ. Чи враховувати цю суму при розрахунку ВПА на кінець 2018 року?
  • Зменшуючий РК до пільгової ПН реєструє продавець Підприємство отримало від покупця — платника ПДВ аванс під постачання пільгового товару. Фактично було поставлено менше товару, ніж планувалося. Залишок неотовареного авансу повертається. Чи потрібно оформляти розрахунок коригування (РК) до пільгової податкової накладної (ПН) і хто має його реєструвати?
  • Продаж ФОПом на ЄП ветпрепаратів — без РРО-обов’язку Чи необхідно застосовувати РРО фізичній особі — підприємцю (ФОП) — платнику єдиного податку (ЄП), який здійснює реалізацію виробів медичного призначення та ветеринарних лікарських засобів у ветеринарних аптеках (пунктах)?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі