25.02.2019

ФОП виплачує дохід нерезиденту: наслідки

Лист ДФСУ від 08.11.18 р. № 4735/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК

Якщо дотримуватися вимог п.п. 141.4.2 ПКУ, то обов’язок утримувати податок з доходів нерезидента з джерелом походження з України (так званий податок на репатріацію) і сплачувати його до бюджету покладений на резидентів.

До 01.01.17 р. резидентами (для цілей розд. III ПКУ) вважалися особи, прямо перераховані в п. 133.1 ПКУ (останній абзац п.п. 14.1.213 ПКУ).

Тобто юрособи, які проводять господарську діяльність як на території України, так і за її межами. Випадали з цього списку юрособи, визначені в діючих зараз пп. 133.4 і 133.5 ПКУ (неприбуткові організації і платники єдиного податку), а також фізичні особи.

Тому в той період ані фізична особа — підприємець (ФОП) — платник єдиного податку (ЄП), ні ФОП на загальній системі оподаткування не повинні були сплачувати податок з доходів нерезидентів згідно з п. 141.4 ПКУ.

З 01.01.17 р. ситуація змінилася. Річ у тому, що з п.п. 14.1.213 ПКУ був виключений його останній абзац, який визначав резидентів для цілей розд. III ПКУ.

Внаслідок чого із зазначеної дати формально до складу резидентів увійшли ще й фізичні особи (як звичайні громадяни, так і ФОП).

Така «невелика» зміна дала привід податківцям покласти обов’язок зі сплати податку з «нерезидентських» доходів і на фізичних осіб (як звичайних громадян, так і підприємців).

Так, спершу з’явилися численні роз’яснення контролерів про обов’язок звичайних громадян нараховувати і сплачувати податок з доходів нерезидента (категорія 102.18 ЗІР ДФСУ; лист ДФСУ від 22.02.17 р. № 3721/6/99-99-15-02-02-15).

Потім, з 01.01.18 р. у самому п. 297.5 ПКУ було чітко прописано обов’язок ФОП — платників ЄП нараховувати і сплачувати податок з «нерезидентських» доходів.

І ось в листі, що коментується, податківці підтвердили: ФОП-загальносистемник при виплаті доходів нерезиденту-юрособі повинен сплачувати податок на репатріацію. А ще при виплаті доходу нерезиденту-юрособі ФОП зобов’язаний утримати податок з такого доходу і за підсумками звітного періоду (кварталу, півріччя, трьох кварталів, року), в якому відбулися такі виплати, подати декларацію з податку на прибуток з додатком ПН.

От і виходить, що й звичайним фізичним особам, і ФОП на ЄП, і ФОП-загальносистемникам, які виплачують «нерезидентські» доходи, доведеться подати декларацію з податку на прибуток (в якій заповнити «нерезидентські» ряд. 23, 25) разом із додатком ПН (подробиці див. у Темі тижня «Декларація з податку на прибуток — 2018» // «БТ», 2019, № 6).

Зверніть увагу: завдяки останнім змінам, унесеним у форму декларації з податку на прибуток, і ФОП, і прості «фізики» зможуть зробити це без проблем.

Річ у тому, що і в самій декларації, і в додатках до неї такий реквізит, як «Код за ЄДРПОУ», Мінфін замінив на «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта».

Тому ФОП (платники ЄП або загальносистемники) і фізичні особи (звичайні громадяни) в ньому зможуть зазначати свій реєстраційний номер облікової картки (ідентифікаційний код фізичної особи) або паспортні дані, якщо у фізичної особи немає коду за релігійними переконаннями.

Водночас лише для ФОП — платників ЄП рядок 9 заголовної частини «прибуткової» декларації «Особливі відмітки» доповнено категорією «платника єдиного податку». А ось для ФОП на загальній системі і звичайних фізичних осіб проставляння такої відмітки не передбачене.

І не забувайте: річну декларацію з податку на прибуток необхідно подати протягом 60 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного (податкового) року. За 2018 рік — не пізніше 01.03.19 р.