25.02.2019

Середньоденна за «чорнобильською» відпусткою: за 12 місяців

За який розрахунковий період потрібно визначати середню заробітну плату для розрахунку «чорнобильських» відпускних?

У листі від 16.07.12 р. № 3480/1/1-12 Мінсоцполітики стверджує: середню зарплату при розрахунку «чорнобильських» відпускних потрібно брати виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю виходу в таку відпустку.

Запитання — чи брати її за останні 12 місяців або за 2 календарних місяці — виникло тому, що деякі контролери з Держаудитслужби вважають, що оскільки «чорнобильська» відпустка не належить до відпусток і визначена як пільга та компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи, то розрахувати її потрібно, мовляв, виходячи з виплат за 2 календарні місяці, а не 12.

На наш погляд, те, що надання відпустки чорнобильцям встановлено ст. 20 та 21 Закону України «Про статус і соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII, які встановлюють, серед іншого, гарантовані державою компенсації та пільги, не означає, що її оплата не належить до відпускних.

Крім того, той факт, що «чорнобильська» відпустка не є щорічною відпусткою, так само не говорить про те, що це не відпустка як така. До речі, у п.п. 9 п. 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.05 р. № 936, визначено, що органи соцзахисту оплачують саме додаткову відпустку.

Тобто «чорнобильська» відпустка — таки відпустка. До того ж згідно з п. 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100 право роз’яснювати питання щодо розрахунку середньої зарплати надане Мінсоцполітики, тому висновок останнього абсолютно авторитетний.