07.01.2019

Помилка щодо стану розрахунків? Два варіанти звірки

В Електронному кабінеті відображається помилкова сума сплаченого підприємством єдиного соціального внеску. Як відкоригувати цю інформацію?

Відповідно до п.п. 191.1.1 ПКУ на податкові органи, що здійснюють адміністрування податків, зборів, платежів (далі — податки), покладено, зокрема, функцію проведення звірки платників податків.

Оскільки ваше запитання стосується саме Електронного кабінету, то розпочнемо зі звірки в режимі онлайн.

Так, Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платником податків, зокрема, проведення звірки розрахунків з державним та місцевими бюджетами, а також одержання документа, що підтверджує стан розрахунків, який формується автоматизовано шляхом вивантаження відповідної інформації з Електронного кабінету із накладенням електронного підпису посадової особи контролюючого органу та печатки контролюючого органу (п. 421.1.2 ПКУ).

Для цього у випадку, коли платник податків вважає, що в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету відображена недостовірна інформація за податками, зборами та єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) (задвоєння оплати/нарахування, переплата/недоплата), платник може надіслати відповідний запит до органу ДФСУ за основним (або неосновним) місцем обліку щодо звірки стану розрахунків з державним та місцевим бюджетами, цільовими фондами за податками, зборами та ЄСВ у довільній формі через меню «Листування з ДФС» приватної частини Електронного кабінету з прикріпленою копією (скрином) зображення відповідної інформації на екрані монітора* та даними платника щодо такого стану з підтвердними документами (за наявності).

* Отримується за допомогою клавіші Print Screen на комп’ютерній клавіатурі.

Водночас у платника є також можливість отримання інформації щодо стану розрахунків за податками, зборами та ЄСВ за основним (або неосновним) місцем знаходження на податковому обліку у відповідному органі ДФСУ (тобто офлайн).

Для цього йому слід звернутися до органу ДФС за основним (неосновним) місцем обліку.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 140.03