14.01.2019

Ключові дані розрахунку коригування

Ви вже знаєте, що з 1 грудня минулого року разом з податковою накладною (ПН) оновили і розрахунок коригування (РК)*. Тому зараз детальніше розглянемо зміни, поговоримо про заповнення РК і розберемо, як заповнювати ключові реквізити.

* Про заповнення ПН за новою формою (після наказу Мінфіну від 17.09.18 р. № 763) див. консультацію «Нова податкова накладна: детально про новинки» // «БТ», 2018, № 47.

Заголовна частина РК

Ліва верхня частина РК. Тут слід зазначати, хто реєструє РК: продавець чи покупець (проставляють у потрібному полі відмітку «Х»).

А також (за необхідності) у відведених полях:

• проставляють цифрову код-ознаку зведеності «1», «2», «3» або «4» — при складанні РК до зведених (відповідно: компенсуючих, розподільчих, мінбазних, ритмічних) ПН;

• зазначають про пільговість — записують «Без ПДВ» при складанні РК до пільгових ПН (причому в розділі Б таких РК: у гр. 11 зазначають код ставки «903» і обов’язково заповнюють гр. 12 «Код пільги»; п.п. 3.1.2 листа № 36942);

• дублюють, як і в ПН, той же тип причини («1» — «15») — у тих випадках, коли ПН не видавалася покупцеві (п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 (далі — Порядок № 1307)). Або зі «старих» ПН — «старий» тип причини «16» або «17» (при складанні РК до «старих» ПН, складених з такими типами причини до 01.03.17 р.; див. лист ДФСУ від 27.11.18 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17 (далі — лист № 36942)).

В особливому випадку — при обнуленні за допомогою РК зареєстрованих «повторних» ПН на одне постачання — складають РК з особливим новим типом причини «20», без проставляння над таким типом причини відмітки «Х».

Дані про продавця і покупця. Оскільки РК — додаток до ПН (по суті — продовження ПН), у його заголовній частині наводять ті ж дані про продавця і покупця. Тобто найменування, ІПН, податковий номер (або паспортні дані) та номер філії продавця і покупця в РК пишуть такими, як у ПН.

Хоча якщо при складанні ПН неточно зазначили найменування (помилилися в найменуванні), його можна підкоригувати і переписати на правильне, оформивши «порожній» РК. Тобто в заголовній частині РК записати правильні дані, а ось табличну частину (розділи А і Б) не заповнювати (п. 22 Порядку № 1307).

Також нагадаємо, що податковим номером платника податку (новий реквізит ПН/РК) є:

• для юросіб — 8-значний код ЄДРПОУ;

• для фізосіб — 10-значний ідентифікаційний код, тобто реєстраційний номер облікової картки платника податків (а якщо у фізичної особи його немає за релігійними переконаннями, то паспортні дані: серія та номер паспорта).

Причому з 01.01.19 р. (після набрання чинності Законом України від 23.11.18 р. № 2628-VIII) у переліку обов’язкових реквізитів ПН/РК (п. 201.1 ПКУ) навели лад і «обов’язковими реквізитами» стали обидва номери — і податковий номер, і ІПН:

• податковий номер — згідно з п.п. «г»;

• ІПН — згідно з новим доданим п.п. «й» (індивідуальний податковий номер).

Нумерація в РК

У РК тепер — аж три види нумерації (з’явилися три окремі графи «№ з/п»):

• порядкова нумерація всіх записів у РК (гр. 1.1);

• порядкова нумерація коригованої позиції (гр. 1.2);

• порядкова нумерація груп коригування (гр. 2.2).

Нумерація рядків (записів) у РК. Введено суцільну порядкову нумерацію всіх записів у РК. Тепер у кожному РК усі записи (рядки) нумеруємо за порядком, починаючи з «одиниці».

Тобто гр. 1.1 у кожному РК заповнюємо з номера «1» і далі 2, 3, 4 тощо (аналогічно заповненню «порядкової» гр. 1 ПН). «Порядкова» гр. 1.1 РК — загалом, «технічна» — показує, скільки всього записів (рядків) у РК (вона ні на що особливо не впливає, її дані в наступні РК не переносимо). При цьому загальна кількість рядків у РК не може перевищувати «9999» (лист № 36942).

Нумерація коригованих позицій. Порядкові номери коригованих позицій тепер зазначаємо в гр. 1.2 РК. Тобто в гр. 1.2 РК переносять порядковий номер, під яким коригована позиція значилася в ПН, а якщо потрібно при коригуванні додати нові позиції, то їх у гр. 1.2 нумерують «наступним» порядковим номером, якого не було в ПН (таке правило нумерації нарешті закріпили в п. 23 Порядку № 1307).

Нумерація груп коригування. Це нововведення, що заслуговує на особливу увагу! «Усередині» РК потрібно вести свою порядкову нумерацію груп коригування в гр. 2.2.

Що таке «група коригування»?

Якщо дуже простому, то: один рядок ПН, що коригується, = одна група коригування.

Тобто коригування позиції ПН (і весь блок рядків у РК, пов’язаних з її коригуванням, тобто рядки: «-» або «-»/«+», або «-»/«+», «+» тощо — дивлячись, яким є коригування) і утворюють групу коригування. Тому всім рядкам такого коригування (тобто всьому блоку рядків) присвоюють однаковий порядковий номер, який проставляють по всіх рядках у гр. 2.2 «№ з/п групи коригування» РК.

У гр. 2.2 РК групи коригування нумерують за порядком, починаючи з «1» (як група «1», група «2», група «3» тощо). Так, якщо потрібно, наприклад, одночасно відкоригувати товари А і Б, то при коригуванні товару А в усіх рядках РК у гр. 2.2 зазначимо групу коригування «1», а при коригуванні товару Б в усіх рядках — групу коригування «2». Причому в кожному РК нумерацію груп у гр. 2.2 розпочинають з номера «1».

І якщо до ПН складатимемо декілька РК, у кожному з них гр. 2.2 заповнюємо з номера «1». А якщо доведеться коригувати позицію з попереднього РК, тягнути з нею заразом і «номер групи» в наступний РК не потрібно, оскільки в кожному РК нумерація груп автономна і розпочинається з номера «1» (категорія 101.15 ЗІР ДФСУ).

По суті, завдання в гр. 2.2 — технічне: «усередині РК» візуально відокремити коригування одного рядка ПН від іншого — для цього вести порядкову нумерацію коригувань усередині РК. При цьому кількість груп коригування в РК не обмежена (не може перевищувати хіба що кількість рядків у РК).

Ще зверніть увагу на таку схожість: в усіх рядках РК, пов’язаних з коригуванням одного рядка ПН (утворюють «групу»), у гр. 2.1 РК буде однаковою причина коригування, а в гр. 2.2 РК — однаковий номер групи коригування. А якщо при коригуванні різних рядків ПН причини коригувань однакові (скажімо, змінюємо одночасно кількість і товару А, і товару Б), то кожне з коригувань (кожного товару) пронумеруємо окремою групою в гр. 2.2 РК (див. приклад у п. 4.5 листа № 36942).

Причини коригування

Код причин коригування. Зауважте: тепер у РК потрібно кодувати (!) причини коригування. Для цього в гр. 2.1 РК тепер потрібно заносити умовний код причини коригування (а не записувати, як раніше, словами назву причини: «Зміна кількості», «Зміна ціни» тощо).

Умовні коди причин коригування вже визначила й оприлюднила на своєму сайті ДФСУ.

Вони розміщені за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/357729.html.

Причому з 1 грудня перелік причин розширений — включає 11 причин коригування.

Додали 4 нові причини:

• для коригування зведених ПН («201», «202», «203») і

• для обнулення повторних ПН на одне постачання («301»).

А далі перелік причин доповнюватимуть у міру потреби («Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 41, с. 15).

В одному РК — декілька причин (з кодами «101» — «104»).

Приємна звістка: можна зменшити кількість РК! Яким чином? Тепер в одному РК можна зазначати відразу декілька (!) причин коригування, але тільки якщо вони з кодами «101» — «104», тобто перебувають у межах «першого типу» причин коригування (п. 4.5 листа № 36942).

Тобто одним РК можна одночасно коригувати:

• зміну ціни («101»);

• зміну кількості («102»);

• повернення товару/передоплати («103»);

• зміну номенклатури («104»).

І розмножувати РК під різні причини, як раніше, не потрібно. У такому разі — при «багатопричинності» — кожне коригування нумерують окремим наступним порядковим номером групи в гр. 2.2 РК (навіть якщо причини коригування однакові).

А ось об’єднувати причини другого (коди «201» — «203») та/або третього (коди «301» — «303») типів (чи сполучати їх з першим типом) в одному РК не можна. Та й, щоправда, це коригування різного характеру.

Графа 14 «Сума ПДВ»

У РК (як і в ПН) додали нову гр. 14 для відображення суми ПДВ.

ПДВ-графа 14 РК:

заповнюється при коригуванні операцій, оподатковуваних за ставкою 20 або 7 % (код ставки в гр. 11 відповідно «20», «7»). Щоправда, врахуйте «перехідний» нюанс: у РК до «староформених» ПН (які були зареєстровані до 01.12.2018 р.), гр. 14 у «мінусових» рядках не заповнюють, оскільки її не було в ПН (п. 4.1 листа № 36942). Хоча якщо вийде її заповнити і зареєструвати РК — не страшно;

не заповнюється при коригуванні пільгових операцій (код ставки «903») та операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою (код ставки «901», «902»). У таких випадках нулі, прочерки та інші знаки або символи в гр. 14 не проставляють.

Значення гр. 14 визначається розрахунково — шляхом множення гр. 13 РК на ставку ПДВ, код якої зазначений у гр. 11 РК.

Графу 14 РК у загальному випадку заповнюють у гривнях з копійками. Проте з урахуванням особливостей здійснення окремих операцій постачання допускається відображення в ній показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків після коми включно (п.п. 9 п. 16 Порядку № 1307, п. 3.3 листа № 36942).

Завершальна частина РК

Тут з’явилися нові інформаційні поля — для відображення відомостей:

• про зареєстровану правильну ПН;

• про зареєстрований «зменшуючий» РК, що обнуляє повторну ПН (якщо такий РК уже був зареєстрований до 01.12.18 р. і встиг обнулити повторну ПН).

Увага (!): ці поля заповнюються тільки в РК з новим типом причини «20». Вони задумані для виправлення (анулювання) повторної(их) помилкової(их) ПН — тобто коли в ЄРПН зареєстровано дві і більше ПН на одне постачання.

А ось в усіх інших коригувальних РК (з будь-яким не «301»-м кодом причини коригування, зазначеної в гр. 2.1) такі інформаційні поля не заповнюють.

Ну а докладніше про те, як заповнювати РК у різних ситуаціях, поговоримо із часом.

Висновки

  • У РК потрібно вести порядкову нумерацію всіх рядків і груп коригування (одна група коригування = один рядок ПН, що коригується).
  • У РК потрібно зазначати коди причин коригування, які оприлюднені на сайті ДФСУ в довіднику причин. Усього станом на 1 грудня 2018 року в довіднику 11 причин.
  • В одному РК можна зазначати декілька причин коригування з кодами причин першого типу «101» — «104».