28.01.2019

Податковий борг з ПДВ — ризик блокування ПН

Чи можуть виникнути проблеми з реєстрацією податкової накладної (ПН) в ЄРПН, якщо у платника ПДВ є податковий борг з ПДВ?

Якщо у вас обсяг постачань за місяць не перевищує 500 тис. грн. і виконані інші додаткові критерії, то ПН блокувати не повинні (навіть за наявності податкового боргу з ПДВ).

Система блокування ПН складається з 4 етапів. На кожному з них для «вилову» нелегальних операцій застосовують спеціальні критерії.

Так, спочатку ПН, направлені на реєстрацію, «просіюють» крізь («відсікаючі») ознаки, прописані в п. 3 Порядку зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 21.02.18 р. № 117 (далі — Порядок № 117).

Якщо за результатами перевірки з’ясується, що ПН/РК відповідають хоча б одній з таких «відсікаючих» ознак, ПН/РК відразу направляються на реєстрацію (п. 4 Порядку № 117).

Однією з ознак — за обсягом постачань. Тобто якщо обсяг постачання, зазначений у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН у поточному місяці, не перевищить 500 тис. грн. — ПН/РК реєструється в ЄРПН без подальшого моніторингу (без перевірок на ризиковість).

Але! Для цього треба дотриматися ще двох умов (згідно з останніми змінами, внесеними до Порядку № 117):

• обсяг постачань одержувачеві, на якого виписана ПН, у поточному місяці не повинен перевищувати 50 тис. грн.;

• керівник платника ПДВ не обіймає таку ж посаду ще в 4 місцях.

Якщо ПН відповідає усім умовам «відсікаючої» ознаки — можна не хвилюватися. Навіть якщо показник «податкового навантаження» D менше 0,05 (через податковий борг з ПДВ).

Якщо ж ні — ПН переходить на наступний етап перевірки — перевірку на ризиковість самого платника. І ось тут загроза блокування ПН платника з податковим боргом з ПДВ може ще більше зрости.

Критерії ризиковості платника перераховані в пп. 1.1 — 1.6 листа ДФСУ від 21.03.18 р. № 959/99-99-07-18 (далі — лист № 959). У жодному з них немає ані слова про те, що наявність податкового боргу з ПДВ робить платника ризиковим.

Проте останній критерій з п. 1.6 дозволяє регіональним комісіям ДФСУ самостійно відносити платників ПДВ до ризикових, якщо у них є податкова інформація, що свідчить про наявність ознак здійснення ризикових операцій платником.

Що це за інформація — лист № 959 не уточнює, що дає фіскалам можливість трохи «розширити» список критеріїв ризиковості операцій платника, доведений листом.

Наприклад, дотримуючись ще чинного наказу ДФСУ від 28.07.15 р. № 543, який дозволяє податківцям при комплексному відпрацюванні ризиків використовувати в тому числі інформацію про стан розрахунків з бюджетом (п. 1.2 зазначеного наказу).

Тож можна припустити, що наявність податкового боргу з ПДВ може стати причиною потрапляння платника ПДВ у «регіональний» список ризикових платників ПДВ. А це прямий шлях до блокування ПН такого платника ПДВ (якщо вона не утримається у межах «відсікаючих» ознак).