11.03.2019

Забули виписати ПН: що робити?

Ми допустили помилку: за одним постачанням не нарахували податкове зобов’язання (ПЗ) з ПДВ — не виписали (і не зареєстрували) податкову накладну (ПН) і не включили цей ПДВ до декларації. Як нам діяти?

Теоретично кінцеві наслідки мають бути в будь-якому випадку однакові. Але практично вони можуть відрізнятися. Ми б у такій ситуації порадили вам спочатку зареєструвати ПН у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). І лише після факту її реєстрації — подати уточнюючий розрахунок (УР) і за необхідності (якщо виправлення призвело до недоплати*) перед поданням УР сплатити суму недоплати і штраф (3 % від неї) до бюджету.

* Недоплати може і не бути, якщо в декларації за період, що виправляється, було від’ємне значення в сумі, яка перекриває «втаєне» ПЗ, і не була заявлена сума до відшкодування.

Пояснимо чому.

По-перше, якою б не була послідовність ваших «виправних» дій, штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН у ЄРПН за п. 1201 ПКУ вам усе одно не уникнути. Зате якщо кількість днів прострочення реєстрації ПН уже наближається до дати, коли «лічильник переклацне» на більш високу ставку штрафу, то і це — резон поспішити саме з реєстрацією ПН.

А по-друге (і це важливіше), якщо ви спочатку (до реєстрації цієї «простроченої» ПН) подасте УР, то у вас на суму «бонусних» ПЗ збільшиться показник ∑Перевищ, що з’їсть відповідну суму регліміту.

Але оскільки вам доведеться спочатку попередньо вносити гроші на СЕА-рахунок для сплати ПЗ за УР, то через зниження регліміту за рахунок ∑Перевищ доведеться ще раз поповнювати СЕА-рахунок при подальшому поданні ПН на реєстрацію. При цьому при реєстрації ПН у ЄРПН регліміт (∑Накл) через показник ∑НаклВид ще раз «справно» зменшиться, але тут же повинен відразу збільшитися (якщо ПЗ СЕА не викине жодних фокусів) шляхом зменшення на ту ж суму показника ∑Перевищ. Річ у тому, що показник формули ∑Перевищ повинен автоматом перераховуватися кожного разу не лише на дату подання декларації або уточнюючого розрахунку (УР), а й на дату кожної простроченої реєстрації ПН/РК у ЄРПН.

Звичайно, можна спробувати подати додаток 5 до УР разом із таблицею 1.1, де зазначити цю ПН, — і далі сподіватися на те, що при подальшому поданні цієї ПН на реєстрацію спрацює норма п. 2001.9 ПКУ і вам не доведеться вдруге поповнювати СЕА-рахунок, щоб збільшити регліміт для реєстрації цієї «простроченої» ПН.

Водночас, як показує практика, цей механізм не завжди спрацьовує, навіть при поданні таблиці 1.1 додатка 5 до поточних декларацій, тому краще не ризикувати і не створювати самому собі проблеми.

Спочатку зареєструйте запізнілу ПН, яку ПЗ «підтягне» до періоду її виписування (а не реєстрації), а потім уже подавайте уточнену декларацію.

У результаті цього: вам доведеться всього один раз поповнювати СЕА-рахунок (і ця сума, дозволивши зареєструвати ПН, піде на погашення ПЗ при подальшому поданні УР) і у вас один раз спишеться регліміт — через ∑НаклВид, а при поданні УР ∑Перевищ за період, що виправляється, вже не виникне, оскільки ПН на цей момент уже в ЄРПН зареєстрована і ПЗ її «підтягнуло» якраз до того періоду, за який подано УР.

Причому поки не отримаєте інформацію (квитанцію про реєстрацію) або побачите дані в електронному кабінеті про те, що ПН пройшла реєстрацію, УР не відправляйте.

Ну і по-третє, якщо ця ПН оформлена на платника ПДВ, то ви, зареєструвавши її перед поданням УР, дещо раніше порадуєте свого контрагента реглімітом і ПК. І вам ця добра справа зарахується.