18.03.2019

Заблокована ПН регліміт не зменшує

Податкову накладну (ПН) було заблоковано. Документів для розблокування ми не подавали. Виписали на те ж постачання другу ПН (за іншим номером), і вона успішно зареєструвалася. До декларації включили тільки цю одну ПН. Чому регліміт зменшився двічі?

Якщо реєстрація ПН була податківцями заблокована, то вони не мали жодного права зменшувати ваш регліміт (∑Накл) на суму ПДВ з такої ПН. Це однозначно випливає з норм п. 2001.3 ПКУ. З трьох показників, які зменшують суму регліміту (згідно з наведеною там формулою розрахунку регліміту — ∑Накл), тут теоретично міг зменшити регліміт ∑НаклВид. Проте цей показник згідно з п. 2001.3 ПКУ складається із загальної суми ПДВ за складеними платником ПН і розрахунками кригування (РК), зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних! Але не заблокованими!

Що ж до показника ∑Перевищ, то він міг зменшити суму вашого регліміту лише в тому випадку, якщо ви ПН, про яку йдеться в запитанні, зареєстрували після спливу граничного строку. Проте при реєстрації цієї ПН показник ∑Перевищ повинен був зменшитися, а показник ∑НаклВид збільшитися на суму ПДВ із цієї ПН. Тобто, зрештою, регліміт не повинен був списатися в подвійному розмірі. Саме так і налаштована СЕА ПДВ, тому у вашому випадку, швидше за все, мав місце неумисний (чи умисний?) збій.

А може, це у вас просто збіглося зі щоквартальним перерахунком показника ∑Овердрафт, який теж міг зменшити ваш регліміт?..

Вихід один: вимагати від ДФСУ (можливо, і скаржитися на ресурс «Пульс»), щоб вам відновили незаконно зняту суму регліміту. Нагадаємо тут про лист ДФСУ від 11.01.18 р. № 968/7/99-99-12-03-01-17, у якому головні фіскали рекомендують: якщо платникові не подобаються «маніпуляції» СЕА ПДВ з його реглімітом, він має звертатися до місцевих фіскалів.