04.03.2019

Матдопомога разового характеру не оподатковується ЄСВ

Лист ДФСУ від 19.02.19 р. № 600/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Плюс до листа, що коментується, корисно вивчити статтю «Матдопомога працівникові. Цілі не важливі» номера. Головне, на що там варто звернути увагу, — це рекомендації щодо коректного документального оформлення операції з виплати матеріальної допомоги разового характеру, зокрема працівникові (лист, що коментується, стосується такої виплати саме працівникові підприємства).

Проте норми законодавства, які виводять обговорювану виплату з-під ЄСВ, перерахувати таки корисно.

По-перше, матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством працівникам, згадується в п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

По-друге, згідно з ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ Кабмін уповноважений затвердити перелік видів виплат, на які ЄСВ не нараховується.

По-третє, у п. 14 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170, зазначена матеріальна допомога разового характеру, яка надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, похорони.

По-четверте, хоча «сімейні обставини» в п. 14 Переліку й не конкретизовані, проте після слова «похорони» все ж стоїть не слово «тощо», а крапка.

Тому у відповідній заяві працівника як мету отримання разової матеріальної допомоги слід зазначати не будь-яку неприємну обставину, а ту, яка максимально відповідає формулюванням з п. 14 Переліку.