№9

Бухгалтерський тиждень, березень, 2019/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Самостійно виготовлений товар — мінбаза ПДВ не нижча за звичайну ціну Лист ДФСУ від 01.02.19 р. № 358/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Матдопомога разового характеру не оподатковується ЄСВ Лист ДФСУ від 19.02.19 р. № 600/6/99-99-13-02-03-15/ІПК
  • Списання «імпортної» заборгованості: ПК не зменшуємо Лист ДФСУ від 15.01.19 р. № 145/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Нотаріально не посвідчена оренда авто: ФОП на правах госпсуб’єкта Лист ДФСУ від 23.01.19 р. № 252/Ч/99-99-15-03-02-14/ІПК
  • Відсоток за депозитом — загальногромадянський дохід ФОП-загальносистемника Лист ДФСУ від 05.02.19 р. № 405/6/99-99-13-01-04-15/ІПК
  • Продовження строків ЗЕД-розрахунків за новим Порядком Кабмін затвердив новий Порядок видачі висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком.
  • Фінансову підтримку фермерських господарств посилено Кабмін уніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, затвердженого постановою КМУ від 07.02.18 р. № 106.
  • На експортерів чекають жорсткі ПДВ-перевірки ДФСУ має намір предметно перевірити тих платників ПДВ, які минулого року здійснювали експортні операції, не властиві основному виду їх діяльності.
  • Як рахувати добу для бази турзбору З Теми тижня «Бухгалтерські новації — 2019» // «БТ», 2019, № 1 ви вже знаєте про ту катавасію, яку вчинили законодавці з туристичним збором… І ось навіть податківці опинилися в безвиході через, здавалося б, найбанальніше запитання — що вважати добою (тимчасового розміщення/проживання)?
  • Календар тижня
  • Анулюємо помилкові податкові накладні Як бути за ситуації, коли до Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН) потрапила зареєстрована помилково податкова накладна (ПН), ми обговорювали не раз. Але оновлений Порядок № 1307* з грудня 2018 року встановив спеціальні правила обнулення помилкових ПН за допомогою розрахунку коригування (РК) з типом причини «20». Тому з’явився привід знову повернутися до теми помилкових ПН. У яких випадках може складатися РК з типом причини «20», як його складати, як виправляти помилки в ІПН — ці запитання обговоримо в сьогоднішній статті.
  • Договірні санкції за нереєстрацію ПН: нові судові позиції Питання — чи можливо застосувати госпсанкції до контрагента (у вигляді відшкодування збитків або штрафів) за невиконання зобов’язання з реєстрації податкової накладної (ПН) — завжди було доволі неоднозначним. Ну хоча б у тому плані, а чи можна взагалі до по суті податкового зобов’язання «зареєструвати ПН» застосувати госпсанкції? Що важливо — Верховний Суд змінив свою позицію із цього приводу. Подробиці — у статті.
  • Первинка «живе три роки»… чи більше? Одвічні запитання, які часто не дають спокою нашим читачам: який строк зберігання документів у суб’єкта господарювання? Чи можна після закінчення трьох років урочисто спалити ті мішки паперів, що накопичилися за цей час? Насправді відповідь не така проста, як здається. Що ж, давайте розбиратися.
  • Матдопомога працівникові. Цілі не важливі Хороший працівник — на вагу золота. Ну а якщо він намагається зробити свою роботу ще ефективнішою, його не гріх і заохотити (переважно в грошовій формі). Наприклад, преміювати. Але, на жаль, вибір варіантів преміювання в Інструкції № 5* досить обмежений. Можна, звісно, вигадати доплату «за щось»… Але краще не винаходити велосипед, а видати працівникові матдопомогу. Про те, як це зробити, ви зараз і дізнаєтеся.
  • ФОП-загальносистемник і прострочена дебіторка Ситауція. Підприємець-загальносистемник виконав послуги для іншого підприємця. Минуло 3 роки, але боржник так і не заплатив за послуги. Чи потрібно якось оформляти списання такої безнадійної заборгованості? Як це вплине на оподаткування загальносистемника? І чи потрібно подавати ф. № 1ДФ на боржника?
  • Кадрові документи у ФОП: що потрібно, а що ні Інспекційні відвідування (невиїзні інспектування) Держпраці не дають спокійно спати не тільки керівникам підприємств, а й фізичним особам — підприємцям (ФОП). Не сходять з язиків проблеми неоформлених працівників, перекваліфікації цивільно-правових договорів у трудові… Але ж не лише це може привернути увагу перевіряльників. Найпростіші речі — кадрова документація, а точніше її брак/відсутність, теж можуть стати причиною «трудових» штрафів. Тому давайте зараз розберемося з обсягом кадрової документації, яку повинен мати ФОП, що використовує працю найманих працівників. Які документи обов’язково складати під час ведення діяльності, а які ні?
  • Муніципальна няня: як отримати відшкодування? Ви напевно знаєте, що з 01.01.19 р. батьки/опікуни, які оплачують послуги найманої няні з догляду за дитиною до 3 років, можуть отримати відшкодування понесених витрат з бюджету. Причому Порядок отримання такого відшкодування вже затверджений постановою КМУ від 30.01.19 р. № 68. Давайте подивимося, що в ньому цікавого.
  • Оцінка сільгосппродукції на дату продажу Сільськогосподарське підприємство займається садівництвом. Отриману від урожаю сільгосппродукцію (яблука) воно оцінювало при збиранні урожаю за справедливою вартістю. Такі плоди знаходилися на складі, і тільки тепер вирішено їх продати. Чи потрібно перед продажем визначати справедливу вартість продукції, що продається, і проводити її переоцінку?
  • Списання старих ТМЦ: що писати в ПН? Що писати в «номенклатурній» гр. 2 податкової накладної (ПН) при списанні непридатних товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), придбаних до 2015 року, якщо відстежити за ними прибуткові документи (у тому числі «вхідні» ПН) неможливо?
  • Розрахунок через POS-термінал: дата ЄП-доходу Фізична особа — підприємець (ФОП) на єдиному податку (ЄП) торгує вроздріб із застосуванням POS-термінала. РРО не використовує, оскільки річний дохід менше 1 млн грн. На яку дату відображати дохід від продажу через термінал: у момент проведення операції через нього або при зарахуванні суми від продажу на поточний рахунок?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі