04.03.2019

Відсоток за депозитом — загальногромадянський дохід ФОП-загальносистемника

Лист ДФСУ від 05.02.19 р. № 405/6/99-99-13-01-04-15/ІПК

Ситуація: фізична особа — підприємець (ФОП) у період перебування на єдиному податку (ЄП) поклала гроші на депозитний рахунок, а повернулася ця сума плюс відсотки банку на її підприємницький рахунок уже тоді, коли ФОП працював на загальній системі.

Акцентуємо на тому, що рахунок підприємницький, тому, що коли б ішлося про депозит цієї ж фізичної особи (ФО), здійснений ним не в статусі ФОП (внесення відбулося б з рахунку для особистих потреб або готівкою), то жодних сумнівів не виникало б.

Основна сума депозиту. Із цим особливих проблем загалом немає, оскільки йдеться про повернення грошових коштів, що належать ФОП, а така операція ніколи не провокувала фіскалів на те, щоб трактувати такі суми ані як підприємницькі доходи ФОП, ані як доходи ФО. Ці суми, будучи поверненими/зарахованими банком на підприємницький рахунок ФОП, не розглядаються ані ПКУ, ані фіскалами як отримані нею доходи, а отже, не оподатковуються (ні ЄП, ні ПДФО) і не відображаються у відповідних книгах ФОП (доходів або доходів і витрат). Підтверджуючі цю зважену позицію консультації — причому, як для ФОП на ЄП, так і для ФОП-загальносистемника — є, відповідно, у категоріях 107.04 і 104.04 ЗІР ДФСУ.

Відзначимо лише, що в обох консультаціях не обійшлося без «ложки дьогтю»: неоподаткування поверненої на рахунок ФОП основної суми депозиту фіскали обумовлюють тим, що на момент внесення на депозит ці гроші ФОП повинні були, мовляв, мати статус отриманих доходів/виручки (тобто бути «очищеними» від податків, тобто бути, так би мовити, чистим прибутком ФОП).

Зрозуміло, що таких умов законодавство не встановлює. Мало того, у першій із цих консультацій фіскали навіщось заїкнулися, що повернення відбувається саме «після закінчення депозитного договору». А в другій нафантазували, мовляв, у платіжному дорученні (цікаво якому?) має бути зазначене призначення платежу «виручка за період»… До речі, і в листі, що коментується, стосовно поверненої на рахунок ФОП основної суми депозиту є схожа каламутна фраза: «зазначена виручка повторно не включається до доходу»...

Відсотки за депозитом. Із цим усе виявилося складніше… Власне кажучи, складніше лише для ФОП-загальносистемника. Оскільки ФОП на ЄП рятує пряма норма п.п. 1 п. 292.1 ПКУ, згідно з якою до доходів (оподатковуваних) такого ФОП на ЄП не включаються, зокрема, «пасивні доходи у вигляді відсотків». Крапка. Відповідна консультація є в категорії 107.01 ЗІР ДФСУ.

Що ж до отриманих ФОП-загальносистемником відсотків за депозитним договором, то завершальний пасаж листа, що коментується, здавалося б, виглядає цілком пристойно: отримані відсотки ані оподаткуванню, ані відображенню в книзі доходів і витрат не підлягають… «Здавалося б» — тому що насправді фіскали скористалися звичним фокусом, граючи на різниці між статусами ФОП і ФО. Фактично вони — через відсутність прямої «пасивно-депозитної» норми в підприємницькій ст. 177 ПКУ наказали щодо відсотків, отриманих за депозитним договором ФОП-загальносистемником, керуватися загальними нормами п. 170.4 ПКУ! Тобто фіскали виключають депозитні відсотки зі складу підприємницьких доходів ФОП, а включають їх до складу загальногромадянських доходів ФО!

При цьому, як не дивно, фіскали обійшлися без посилання на п. 177.6 ПКУ (який послужив би їм аргументом)… Але це їхня проблема, а ось чому вони ігнорують ст. 51 ЦКУ це інше питання.

Врешті-решт, цей лист безпосередньо б’є не по ФОП-загальносистемнику, а по банку, який нарахував і виплатив йому відсотки за депозитом: адже виходить, якщо банк, як податковий агент, не утримав ПДФО на загальних підставах (при виплаті), то він і «винен»…