02.12.2015

ПН не включили до декларації — чи зобов’язані показувати РК до неї?

Придбали товар у постачальника, отримали ПН. Однак уключати цю ПН до декларації не стали (хотіли включити пізніше). Тепер товар повертається постачальнику, він нам склав «зменшуючий» РК. Чи обов’язково показувати цей РК у декларації? Чи можуть податківці не визнати коригування у постачальника, якщо ми її у своєму обліку не показали?
ПДВ-облік, коригування

Із питання випливає, що йдеться про ПН, яка належним чином оформлена, зареєстрована в ЄРПН і, відповідно, надає право на ПК. Однак її з якоїсь причини не показали (можливо, побоюючись «мінуса» по декларації).

Тепер приходить «зменшуючий» РК. Правила відображення РК прописано у  ст. 192 ПКУ. У  п.п. «б» п.п. 192.1.1 ПКУ зазначено, що в разі зменшення суми компенсації покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит за результатами такого податкового періоду, якщо він збільшив суму ПК у зв’язку з таким придбанням.

У будь-якому разі на покупця покладено обов’язок зареєструвати «зменшуючий» РК ( п. 192.1 ПКУ). За прострочення реєстрації до покупця можуть бути застосовані штрафи на підставі ст. 1201 ПКУ. Розмір штрафу розраховується від суми ПДВ, зазначеної в РК, незважаючи на те, що вона буде з «мінусом».

Таким чином, поки не показаний ПК — зменшувати нічого. Наполягати на тому, щоб покупець показав РК, якщо раніше ним не була показана ПН, податківці не мають права.

Однак тут слід звернути увагу на такий момент. З 29.07.2015 р. відображення ПК стало обов’язком покупця ( ст. 198 ПКУ вже не містить згадок про «право»). Якщо право на ПК було, то покупець повинен був його показати, а в періоді виникнення підстав для коригування — його відкоригувати.

Тому насправді в періоді виникнення підстав для коригування потрібно показати і (1) «відкладену» ПН (адже зараз на підставі п. 198.6 ПКУ платник має право показувати їх у будь-якій поточній декларації до моменту закінчення 365 к. дн. з дати їх складання) і (2) РК. Інакше податківці можуть зацікавитися тим, чому у вас не показаний «зменшуючий» РК, що «пройшов» за ЄРПН, і виникають розбіжності з контрагентом.

Утім, навіть якщо ви не покажете ПН і РК узагалі в декларації, вважаємо: максимум, що може загрожувати за це, — адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку на підставі ст. 1631 КпАП.

Штраф за цією статтею становить від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.), а в разі повторного «притягнення» впродовж року — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.).

Але чи не постраждає в цьому випадку продавець, якщо покупець не покаже у себе РК? Чи можуть не визнати його право на зменшення ПЗ? Законодавчих підстав для цього немає. Адже для постачальника головне, щоб покупець зареєстрував «зменшуючий» РК в ЄРПН ( п. 192.1 ПКУ). За невідображення РК покупцем він відповідальності не несе. Тим більше що дії покупця з непроведення ПН і РК не призвели до недоплати до бюджету.

m.kazanova@buhgalter911.com