16.09.2015

Активна громадянська позиція — запорука успішних реформ

Друзі, ми, як ніхто інший, розуміємо ситуацію, в якій сьогодні опинився практично кожен бухгалтер. Мало того, що пропускаєш через себе масу нової і, нікуди правди діти, недосконалої «нормативки», так ще й чиновники доливають олії у вогонь. Тим більше, як виявилося, вони іноді самі не готові застосовувати нові норми на практиці. Як тут не розгубитися...

Вихід один — шукати з держорганами спільний знаменник. Саме тому ми ведемо з ними (насамперед — з податківцями) активний діалог, причому на різних рівнях. Один з них — Громадська рада при ДФСУ. Так от, 08.09.2015 р. цей орган проводив спільне засідання Комітету з питань податкової політики, на якому розглядалися, зокрема, проблеми СЕА з ПДВ. За його підсумками Комітет виніс рішення, яке було направлено, зокрема, і до ДФСУ. З деякими його тезами ми пропонуємо ознайомитися і вам.

1. Надати пояснення щодо порушення строків зарахування «мінуса» з ряд. 24 і 31 ПДВ-деки за червень до реєстраційного ліміту. Це відома проблема, причому, як показала практика, комусь таку суму все ж таки додали (хоча й із запізненням), а хтось все ще чекає на неї. Це є фактом прямого порушення чиновниками вимог ПКУ.

2. Припинити практику блокування реєстрації ПН і подання ПДВ-звітності. Пояснимо: ідеться про присвоєння податківцями «9-го стану», що призводить до неможливості реєстрації ПН, подання ПДВ-звітності та інших проблем. Однак зверніть увагу: сам по собі «9-й стан» не повинен призводити до таких наслідків — принаймні, законодавство цього не передбачає. Інша річ, що податківці наполягають на зворотному — саме з цією позицією і слід боротися.

3. Припинити практику нарахування в інтегрованій картці платника штрафів і пені за несвоєчасну реєстрацію ПН і несвоєчасне списання коштів з ПДВ-рахунка до бюджету. Нагадаємо, ПКУ забороняє накладати такі санкції (у частині ПН це послаблення діє на документи, складені до 01.10.2015 р.). Але через недоробки у ПЗ ДФСУ траплялося, що вони все ж таки відображалися у базах податківців. Сплачувати їх не потрібно, але іноді це створює труднощі: зокрема, такі платники можуть відображатися на сайті ДФСУ як боржники, що, звичайно, не додає впевненості їх контрагентам.

Як підсумок зазначимо: колеги, проявляйте більшу активність в обговоренні податкових питань і проблем — як зазначених вище, так і інших. Причому використовуйте для цього усі можливі інформаційні джерела, адже врешті-решт ці пропозиції/зауваження виносяться на обговорення з чиновниками та реально впливають на зміст майбутніх нормативно-правових актів.

З повагою, редакція журналу «Бухгалтер 911»