16.08.2017

Чи може підприємець виплатити зарплату «зі своєї кишені»?

Ситуація. Підприємець-єдиноподатник (група 3 без ПДВ) хоче виплатити зарплату працівникові з особистих коштів. Чи можна так робити? І чи не змусять податківці відобразити цю суму як готівкову виручку в Книзі обліку доходів?
підприємець, єдиний податок, зарплата, власні кошти

Розпочнемо з того, що фізична особа має повне право використати особисте майно у бізнесі (ст. 320 ЦКУ). Це перше. Друге: в нормативці немає обмежень з приводу джерел коштів для виплати зарплати, особливо якщо справа стосується роботодавців-підприємців (ст. 4 Закону про оплату праці, КЗпП).

З цим згодні і податківці (консультація в категорії 109.15 ЗІР).

«обмежень щодо джерел надходження готівки, яку підприємства (підприємці) використовують для виплати зарплати, законодавчо не передбачено».

Таким чином, підприємець може виплатити зарплату працівникам з власних коштів (не забудьте скласти платіжну відомість). У цьому немає ніякого порушення .

Разом з виплатою зарплати обов’язково треба сплатити ПДФО, воєнзбір і ЄСВ! Це можна зробити, у тому числі внісши власні кошти в касу банку для переказу на відповідні рахунки.

ПДФО і воєнзбір треба сплатити впродовж трьох банківських днів з дня, що йде за днем виплати зарплати (п.п. 168.1.4 ПКУ), а ЄСВ — у день виплати зарплати (абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Виплачені таким чином зарплату і податки не треба вказувати в Книзі обліку доходів, оскільки це не дохід єдиноподатника, а навпаки — його витрати. Але не виключено, що податківці можуть чіплятися. Адже вони досі вважають внесення власних коштів на рахунок єдиноподатника його доходом (категорія 107.04 ЗІР).

Ідеологічно ситуація з виплатою готівкової зарплати з власних коштів схожа із ситуацією, що цікавить нас.

Якщо фіскали вважатимуть, що ви внесли свої гроші в касу, щоб виплатити зарплату і податки (а згідно з п. 2.2 Положення № 637* підприємці проводять готівкові розрахунки з фізичними особами через касу), то можуть: 1) вимагати занести суму виплаченої зарплати і податків в гр. 2 Книги як дохід (із сплатою єдиного податку); 2) погрожувати 5-кратним штрафом за неоприбутковування готівки!

* Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Звичайно, з точки зору логіки це виглядає абсурдно: власні кошти фізичної особи, вкладені у бізнес, не є її доходом. Тому повторно сплачувати з них податок або оприбутковувати в Книзі безглуздо (і, само собою, не відповідає вимогам законодавства). Але, на жаль, контролери не завжди бувають логічні і справедливі .

Тому підприємцям при перевірці радимо говорити, що, зрозуміло, зарплата і податки були виплачені з доходу/виручки, яка при «заході» за встановленими правилами вже була своєчасно відображена в Книзі обліку доходів . Тут корисно пам’ятати, що у підприємців немає ліміту каси, тому вони можуть зберігати «в касі» будь-які обсяги готівки як завгодно довго!