26.07.2017

Таблиця даних платника: майстер-клас із заповнення від податківців

На допомогу постраждалим від блокування податкових накладних податківці навели Інструкцію із заповнення Таблиці даних платника податків*. Виявляється, у заповненні простої чотирьохграфної таблиці теж є свої нюанси (і якщо їх не дотримати, Таблиця не пройде перевірку). Про які нюанси слід пам’ятати?
ПДВ, блокування податкових накладних

* http://sfs.gov.ua/data/files/207836.pdf.

На тому, коли заповнювати Таблицю даних платника податків і як її подавати, зупинятися не будемо. Цей момент ми вже розбирали**. Єдине, звернемо увагу на те, що податківці в категорії 101.17 ЗІР підтвердили право подати Таблицю торговцям для підтвердження залишків товарів, не використаних на 01.01.2017 р.!

** Стаття «Проблемна реєстрація податкової накладної: блокування, відмова, подальші дії» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 30).

Тепер зосередимо увагу на правилах заповнення Таблиці. Із заповненням заголовної її частини (реквізитів платника), вважаємо, труднощів виникнути не повинно. Щоправда, самі податківці у своїй Інструкції допустили неточність: ІПН юрособи має бути 12-значним, а не 8-значним.

Тепер щодо табличної частини. У ній необхідно вказати код (коди) виду діяльності за КВЕД, які здійснює платник (гр. 2). Також обов’язково проставляють коди товарів/послуг, які на постійній основі постачаються (виготовляються) (гр. 4). А ось ті товари, які придбаваються платником для виготовлення товарів, що постачаються, можна вказувати за бажанням (категорія 101.17 ЗІР).

У стовпці з кодами КВЕД можуть бути вказані не більше 6 різних кодів видів діяльності. Інакше документ не пройде перевірку.

При заповненні Таблиці повинні дотримуватися такі правила:

1. Не можна в одному рядку показувати коди товарів/послуг, що і постачаються, і придбаваються. Тобто одночасне заповнення в одному рядку граф 3 і 4 не допускається.

2. Код послуги (згідно з ДК 016-2010) повинен містити не менше 5 символів (про це податківці повідомили окремою новиною). І що важливе: податківці рекомендують при складанні податкової накладної вказувати коди в тому вигляді, у якому вони вказані в Таблиці, прийнятій податківцями (якщо на послуги в Таблиці вказаний 5-значний код, то такий же 5-значний код повинен фігурувати і в податковій накладній).