24.05.2017

Лікарняні/декретні для сумісника: «паперові» питання

Ще одна «темна» сторона сумісників — порядок призначення їм лікарняних і декретних — має ряд особливостей. Зараз ми їх (ці особливості) виявимо і розкладемо «по поличках».
сумісники, лікарняний лист, довідка про середню зарплату

Призначаємо. Право є!

Розпочнемо з того, що при настанні страхового випадку працівники-сумісники мають право на лікарняні і допомогу по вагітності та пологах (далі — декретні).

Рішення про призначення лікарняних (декретних) приймає комісія (уповноважений), що діє на підприємстві (у підприємця), із соцстрахування. Підставою для прийняття такого рішення є надана працівником копія листка непрацездатності, завірена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Це прямо прописано в ч. 1 ст. 31 Закону № 11051.

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

А ось призначення і виплату допомоги на поховання здійснюють тільки за основним місцем роботи.

Причому оскільки ця норма Закону вимагає копію лікарняного листа, навіть якщо лікарняні (декретні) призначають внутрішньому2 сумісникові, то нам з вами нічого не залишається, як виконати її. Тим більше що на цьому наполягає Фонд соцстраху3 (див. лист від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65).

2 Працювати на умовах сумісництва працівник може на тому ж підприємстві, яке є його основним місцем роботи (таке сумісництво називають внутрішнім) та/або на іншому підприємстві (зовнішнє сумісництво).

3 Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Таким чином, якщо хворів:

— зовнішній сумісник, він вам повинен надати копію листка непрацездатності, завірену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи4;

4 До речі, працівникові необхідно буде принести ще і довідку про доходи з основного місця роботи. Навіщо вона потрібна? Про це нижче.

— працівник, який працює на вашому підприємстві як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (внутрішній сумісник), — оригінал лікарняного листа. Далі ви самі собі робите його копію і завіряєте її підписом керівника і печаткою підприємства. На підставі оригіналу листка непрацездатності працівникові будуть призначені лікарняні (декретні) за основним місцем роботи, на підставі копії — за внутрішнім сумісництвом.

Документи для призначення допомоги готові? Передаємо їх у комісію (уповноваженому) із соціального страхування. Для їх розгляду їй відведено 10 днів з дня надходження таких документів (ч. 1 ст. 32 Закону № 1105).

Що потім? На підставі оригіналів лікарняних листів комісія (уповноважений) прийме рішення про призначення (відмову в призначенні) лікарняних (декретних) основним працівникам, а на підставі копій — працівникам-сумісникам: як зовнішньому, так і внутрішньому .

Важливо! У протоколі комісії (рішенні уповноваженого) із соцстрахування відомості про призначення допомоги з кожної займаної працівником посади (виконуваної роботи) мають бути внесені окремо. Тобто якщо працівник — внутрішній сумісник, то в протоколі (рішенні) на нього в загальному випадку мають бути заповнені два рядки: один — про призначення (відмову в призначенні) допомоги з основного місця роботи, другий — за внутрішнім сумісництвом.

«Передрозрахунок». Ще трохи «паперового»

Обчислення середньої зарплати, розрахунок і нарахування лікарняних (декретних) здійснюємо окремо за основним місцем роботи працівника і за місцем роботи за сумісництвом.

Розрахунковий період і виплати, які братимуть участь б обчисленні середньої зарплати, визначаємо також за кожним місцем роботи окремо.

Єдиний «місток», який зв’язуватиме розрахунок лікарняних і декретних за всіма місцями роботи працівника, — це вимога абз. 3 п. 30 Порядку № 12665. Озвучимо його.

5 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Сумарна зарплата, з якої розраховуються «непрацездатні» виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за місцем роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ6.

6 Максимальна сума доходу застрахованої особи, яка дорівнює 25 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У 2017 році розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ дорівнює: у січні — квітні — 40000 грн., у травні — листопаді — 42100 грн., у грудні — 44050 грн.

Щоб ця вимога була виконана при нарахуванні лікарняних (декретних) на роботі за сумісництвом, працівник повинен принести з основного місця роботи довідку про середню зарплату ( п. 30 Порядку № 1266).

Такі ж довідки на вимогу працівника повинні видати його роботодавці, у яких він працює за сумісництвом, якщо таких місць роботи декілька.

Важливо! Фонд соцстраху в листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65 наполягає: довідка про середню зарплату за основним місцем роботи має бути, навіть якщо ви нараховуєте «непрацездатні» виплати внутрішньому сумісникові!

Тобто якщо вам необхідно розрахувати лікарняні (декретні):

— зовнішньому сумісникові — просите його надати довідку про середню зарплату з основного місця роботи. У ній мають бути відображені виплати, які брали участь у розрахунку лікарняних (декретних);

— внутрішньому сумісникові — формуєте і видаєте самі собі довідку про середню зарплату за основним місцем роботи для розрахунку суми виплат за внутрішнім сумісництвом.

«Паперові» питання утрясли. Тепер можна переходити до розрахунку (див. наступну статтю номера).