15.08.2018

ПДВ-декларація в паперовій формі — прийняти, не можна відмовити!

Верховний Суд у своїй постанові від 31.07.2018 р. у справі № 810/1570/16* поставив кому в цій фразі саме так, хоча, зізнатися, ПКУ містить норми, які «натякають» на те, що підхід міг би бути й іншим. Пропонуємо проаналізувати позицію (й аргументи) Верховного Суду.

* http://reyestr.court.gov.ua/Review/75645190.

З одного боку, в п. 49.4 ПКУ закріплена норма про те, що податкова звітність з ПДВ подається в електронній формі контролюючому органу всіма платниками цього податку. При цьому можливість подавати ПДВ-декларацію особисто (або уповноваженою на це особою) або поштою (з повідомленням про вручення та з описом вкладення) прямо закріплена абз. 3 п. 49.4 ПКУ лише у разі припинення договору про визнання електронних документів до складення нового договору.

З іншого боку, п.п. 49.8 ПКУ закріплений обов’язок контролюючого органу прийняти податкову декларацію. При її прийнятті уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Відмова посадової особи прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених ст. 49 ПКУ, у тому числі висунення будь-яких не визначених цією статтею передумов щодо такого прийняття**, забороняється.

** Включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо.

Пунктом 49.11 визначено, що у разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пп. 48.3 та 48.4 ПКУ, такий контролюючий орган зобов’язаний надати платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Поклавши на чаші терезів Феміди ці аргументи, Верховний Суд дійшов висновку, що податковий орган може відмовити у прийнятті податкової декларації виключно у разі порушення платником при її заповненні вимог пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Перелік підстав для прийняття податковим органом рішення про відмову в прийнятті декларації носить виключних характер та розширеному тлумаченню не підлягає.

Недодержання платником податків приписів п. 49.4 ПКУ щодо подання податкової звітності з ПДВ в електронній формі та надання її в паперовій формі, само по собі, не є підставою для відмови у прийнятті податкової декларації, вважає Верховний Суд. Єдине: в поданих документах мають бути присутніми реквізити, передбачені пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Що тут сказати: висновки, безумовно, приємні для платників податків, ось тільки для відновлення справедливості платник-позивач у справі витратив чимало часу

Декларація, не прийнята податківцями, про яку йшлося в постанові від 31.07.2018 р. у справі № 810/1570/16, була подана за звітний період вересень 2015 року.