№34

Бухгалтер 911, серпень, 2018/№34 Інші номери журналу ›
  • Обнадійлива УПК про ліквідацію основних засобів БЕЗ ПДВ В одній з УПК, затверджених наказом № 673*, містяться дуже позитивні висновки. Мінфін, на відміну від ДФСУ, «розгледів» таку підставу для ненарахування ПДВ-зобов’язань при ліквідації основних засобів, як самостійне знищення, розбирання або перетворення основних засобів. Пропонуємо розібратися в подробицях!
  • Якщо нагрянула перевірка, але нікого перевіряти Улітку такою ситуацією нікого не здивувати: право на відпустку мають і директор, і бухгалтер, і підприємець. Тому візитери-перевіряючі цілком можуть зіткнутися з тим, що на об’єкті перевірки є присутніми працівники, які про справи підприємства/підприємця, що цікавлять перевіряючих, багато не розкажуть. Не через небажання, а через банальне невідання… Які наслідки це може спричинити? Розбираємося!
  • Збитки у ФОП на загальній системі У діяльності будь-якого, навіть найуспішнішого, підприємця бувають збиткові місяці або навіть квартали. А іноді ситуація складається так, що збиток виникає навіть за підсумками року. Як відобразити такі збитки в Книзі обліку доходів і декларації про доходи? Про це сьогодні й поговоримо.
  • УПК щодо ПДВ: «дешевий» експорт і К° Для Мінфіну вже стає традицією затверджувати по декілька узагальнюючих податкових консультацій (УПК) одним наказом. Так ось, за допомогою наказу № 673 та інші питання.
  • Закон про ТОВ — директорські питання (ч. 2): ВРУ легалізувала рабську працю? Ми продовжуємо цикл матеріалів про нововведення, що з’явилися після набрання чинності Законом про ТОВ*. При цьому сьогодні пропонуємо вам ознайомитися з обмеженнями, які цей Закон вводить щодо припинення повноважень виконавчого органу.
  • Округлення готівки в чеку VS Дотримання мінімальних/максимальних цін «Копійка рубль береже», а 10 копійок — 10 тисяч! Саме так можна охарактеризувати ситуацію, що склалася з округленням готівки в чеках при продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів. В ІПК від 02.08.2018 р. № 3395/6/99-99-14-05-01-15/ІПК податківці говорять про можливість застосування 10-тисячних штрафів, ми ж розповімо, як їх можна уникнути за допомогою… 10 копійок.
  • Податковий кредит за послугами Водоканалу Платник ПДВ щомісячно на підс­таві п. 201.11 ПКУ відображає податковий кредит (ПК) згідно з рахунками, що виставляються Водоканалом. При цьому податкові накладні Водоканал виписує в наступних звітних періодах — при надходженні оплати (за касовим методом). Місцеві фіскали звинуватили платника у відображенні ПК на місяць раніше (мовляв, бо тут застосовується касовий метод) і вимагали подати УР, сплативши «недоплати» із самоштрафом. Чи праві податківці? Давайте розбиратися.
  • Підприємець помер: як припинити трудові відносини з працівниками? Підприємець, який використовував працю найманих працівників, помер. У зв’язку із цим виникло запитання: як можна припинити трудові відносини з працівниками? І хто повинен вносити відповідний запис до трудових книжок працівників? Давайте шукати відповідь.
  • Заборгованість ФОП перед підприємством — якщо минув строк давності Ситуація: підприємство відвантажило товар ФОП, за який він так і не розрахувався. Строк позовної давності минув. На момент закінчення позовної давності ФОП «перетворився» на звичайного громадянина — знявся з реєстрації як підприємець. Як підприємству списати таку дебіторську заборгованість? Які податкові наслідки чекають на підприємство в плані податку на прибуток? І що з ПДФО, якщо врахувати, що на сьогодні боржник припинив бути ФОП? Розбираємося.
  • Чи можуть директор і прибиральниця отримувати мінзарплату? Приводом для написання цієї статті є ситуація, викладена в листі нашої читачки: «Усім працівникам нашого підприємства (від прибиральниці до директора) виплачується зар­плата на рівні мінімальної. Цим фактом зацікавилася Держпраці і надіслала запит з проханням пояснити, чому в I кварталі 2018 року всім працівникам виплачена мінімальна зарплата. Як бути? Чи вважається це порушенням? Чи може Держпраці оштрафувати підприємство за таку зрівнялівку?». Давайте розбиратися.
  • ПДВ-декларація в паперовій формі — прийняти, не можна відмовити! Верховний Суд у своїй постанові від 31.07.2018 р. у справі № 810/1570/16* поставив кому в цій фразі саме так, хоча, зізнатися, ПКУ містить норми, які «натякають» на те, що підхід міг би бути й іншим. Пропонуємо проаналізувати позицію (й аргументи) Верховного Суду.
  • ФОП і декретні: відповідаємо на ваші запитання Підприємець планує піти в декретну відпустку. Як отримати допомогу з Фонду соцстраху (далі — ФСС) і чи потрібно за неї якось звітувати (подавати звіт) і сплачувати із суми допомоги ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Як краще організувати свою діяльність, щоб мінімізувати витрати на сплату ЄСВ у період «простою» у зв’язку з доглядом за дитиною?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі