20.06.2018

Причини коригування в РК до підсумкових і «самозведених» ПН

Епопея з реєстрацією РК триває. У ЗІР з’явилися нові консультації фіскалів. Зокрема, з роз’ясненнями, яку причину коригування зазначати в РК до підсумкових і «самозведених компенсуючих» ПН. Проаналізуємо їх.

РК до ПН, складеної за щоденними підсумками операцій. У консультації в категорії 101.15 ЗІР фіскали вказують на те, що в розрахунку коригування (РК) до підсумкової ПН у гр. 2 потрібно зазначати «звичайні» причини коригування, такі як «Зміна ціни», «Зміна кількості», «Зміна номенклатури», «Повернення товару або авансових платежів». А сам РК заповнювати у два рядки:

— першим рядком — потрібно «відмінусувати» рядок підсумкової ПН;

— другим рядком (з новим нумерацією в гр. 1 РК) — зазначити правильні дані.

Зазначимо, що причина коригування «Повернення товару або авансових платежів» використовується, якщо потрібно повністю «відмінусувати» весь обсяг постачання в ПН.

У цьому випадку в РК заповнюється тільки один «мінусовий» рядок.

А ось причина коригування «Зменшення обсягу при нульовій кількості» для коригування підсумкових ПН, виходить, не застосовна .

Усе добре. Але є одне але! А чи налаштоване програмне забезпечення під можливість реєструвати РК до підсумкових ПН із зазначеними причинами? Адже в підсумкових ПН є своя особливість. Фіскали самі дозволили в таких ПН не заповнювати гр. 4 (одиниця виміру), 5 (код), 6 (кількість) і 7 (ціна). Відповідно, не підлягають заповненню і відповідні графи в РК до таких ПН. Але як можна використовувати, наприклад, причину коригування «Зміна кількості», якщо ні в ПН, ні в РК кількість постачання не зазначається? Але коли з’явилася така консультація фіскалів — швидше за все, фіскали доналаштують своє ПЗ.

РК до «самозведеної» ПН (п. 198.5 ПКУ). У консультації 101.16 ЗІP фіскали говорять, що в РК до «самозведеної» ПН потрібно заповнювати за новим принципом (у два рядки), а в гр. 2 зазначати причину коригування — «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ». Виходить, це нова дозволена причина коригування в РК? Заповнювати РК фіскали радять так:

— у першому рядку — «зі знаком «-» у тих графах, заповнення яких передбачено, зазначити показники щодо товарів/послуг, які починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності або виправляються». Тобто потрібно повністю «обнулити» рядок ПН, що коригується. Нагадаємо, що в «самозведеній» ПН гр. 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9 і 11 не заповнюються. Відповідно, не підлягають заповненню і гр. 4.1, 4.2, 4.3, 6 — 12, 14 РК. А отже, з «-» буде заповнена тільки гр. 13 РК «обсяги постачання»;

— у другому рядку (з новим порядковим номером рядка) — зазначити правильні показники.

Головне, щоб роз’яснення фіскалів відповідали налаштуванням у програмному забезпеченні та заповнені за рекомендаціями фіскалів РК пропускалися на реєстрацію.