17.10.2018

«Звітна нова» ПДВ декларація і показник ΣПеревищ

Якщо платник подасть нову звітну декларацію з ПДВ до граничного строку подання, чи перерахує програмне забезпечення (ПЗ) СЕА показник формули ∑Перевищ згідно з даними (зміненими податковими зобов’язаннями) цієї останньої декларації?

Нагадаємо, що показник формули СЕА (або розрахунку регліміту) ∑Перевищ є додатною різницею — загальною сумою перевищення податкових зобов’язань (ПЗ), зазначених платником у поданих податкових деклараціях (з урахуванням поданих УР до них), над сумою податку, що міститься у складених таким платником податкових накладних (ПН) і розрахунках коригування (РК) до таких ПН, зареєстрованих у ЄРПН.

Показник ∑Перевищ, звісно, розраховується/перераховується ПЗ СЕА при поданні декларацій (і УР до декларацій), поданих за періоди починаючи з 01.07.2015 р. Тобто коли в СЕА надійдуть дані про суму ПЗ за звітний період, — «зменшуване» (для розрахунку показника ∑Перевищ). І з цієї суми буде віднята сума податку, що міститься в ПН/РК, датованих звітним місяцем, за який подається декларація, і зареєстрованих на дату її подання в ЄРПН.

Тому розрахунок/перерахунок показника ∑Перевищ обов’язково здійснюється на дату подання кожної ПДВшної декларації або УР. Але, окрім цього, ПЗ СЕА перераховує (зменшує) цей показник уже після подання декларації — також при реєстрації в ЄРПН із «запізненням» (тобто після дати подання декларації) кожної ПН/РК, виписаної раніше, — у вже задекларованих періодах і «підтягує» їх при цьому для розрахунку ∑Перевищ до періоду їх виписування.

Що ж до вашого запитання, то відповідь на нього, схоже, позитивна.

Наскільки нам відомо, ПО фіскалів налаштовано так, що в кожному випадку подання платником декларації з відміткою «Звітна нова» воно повинне «по-новому» перераховувати (оновлювати) цей показник.

Після подання «Звітної нової» декларації з ПДВ ДФС автоматично здійснює перерахунок показника ∑Перевищ.

Переконатися в тому, що саме так усе відбувається, можна таким чином: після подання «Звітної нової» декларації з ПДВ відразу замовити/отримати Витяг із СЕА за формою F/J1401206 і перевірити/перерахувати, чи коректно після подання цієї оновленої декларації змінилося у формулі регліміту значення показника ∑Перевищ.

Проте при цьому потрібно мати на увазі, що на показник ∑Перевищ могла вплинути не лише сума змінених податкових зобов’язань «Звітної нової» декларації, але також і ті ПН/РК, виписані у звітному періоді, за який подавалися декларації, які були зареєстровані в ЄРПН у періоді між поданням цих декларацій.