10.04.2019

У кого зберігаються трудові книжки працівників ФОП?

У статті «Кадрові документи ФОП: що потрібно / що ні» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 11) ми говорили в тому числі про зберігання трудових книжок працівників, зайнятих у роботодавців-ФОП. Зокрема, зазначали, що згідно з Інструкцією № 58* трудові книжки зберігаються в самих працівників, а не у ФОП. Але в коментарях отримали несподівану реакцію. З чим пов’язаний «книжковий» гармидер? Розбираємося.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Якщо трудові книжки працівників підприємств залізно зберігаються на підприємстві, то з працівниками ФОП — інша історія. Трудові книжки працівників, які працюють у підприємця, зберігаються безпосередньо в самих працівників. Це прямо зазначено в п. 2.21-1 Інструкції № 58. Тобто підприємець не повинен зберігати їх у себе.

Що може тут бентежити?

Минулого року п. 2.21 Інструкції № 58, який стосується працівників представництв іноземних юросіб, було скасовано — розпорядженням КМУ від 18.07.2018 р. № 513-р. Це навело декого на думку, що раз скасовано п. 2.21, то заразом скасовано й п. 2.21-1 Інструкції № 58. Оскільки останній нібито є похідним від першого.

Ми вважаємо таку позицію помилковою. Скасовано саме п. 2.21. А ось п. 2.21-1 Інструкції № 58 продовжує діяти. Ці пункти не мають взаємної підпорядкованості. Принцип від загального до часткового в цьому випадку не діє. Норми є автономними. Скасування п. 2.21 ніяк не позначається на п. 2.21-1 Інструкції № 58.

Додаткове підтвердження можемо знайти й у роз’ясненнях Мінсоцполітики.

У листі від 20.03.2019 р. № 14/0/23-19/133 фахівці Міносцполітки посилаються на п. 2.21-1 Інструкції № 58, тобто вважають його чинним, і підтверджують, що трудові книжки працівників ФОП, як і раніше, повинні зберігатися в самих працівників.

Тож сумнівів у цьому питанні бути не може .

Також у зазначеному листі Мінсоцполітики акцентує увагу на тому, що законодавством про працю не передбачено обов’язку ФОП вести книгу обліку руху трудових книжок і вкладишів до них.

На завершення зазначимо, що йдеться саме про трудові книжки працівників.

Щодо трудової книжки самого підприємця інша проблематика.

Як і раніше, внести до трудової книжки підприємця інформацію про його господарську діяльність не вийде. І тому є вагомі підстави. Трудова книжка — це документ про трудову діяльність особи на умовах трудового договору (контракту), укладеного з роботодавцем. Підприємець не є роботодавцем стосовно самого себе. Тому запис про період підприємництва до трудової книжки не вносять.

Але це й не критично, оскільки для підтвердження «підприємницького» стажу використовуються інші відомості**.

** Деталі — у статті «Нюанси підрахунку стажу у «спрощених» ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 46).